Direct naar de inhoud.

Baggerdepot bij Harpel slaat lek, omliggend landbouwgrond overspoeld met modder

  • door:
  • op:
De overstroomde landbouwgrond bij Harpel. Foto: Waterschap Hunze en Aa’s

HARPEL – Bij Harpel is in de nacht van maandag op dinsdag de dijk rond een baggerdepot lekgeslagen. Een groot deel van het baggerslib is over de omliggende landbouwgrond gestroomd. Volgens Waterschap Hunze en Aa’s is de oorzaak van het verzakken van de dijk een combinatie van langdurige regenval en een slappe veenbodem.

In het depot wordt slib opgeslagen dat afkomstig is van baggerwerkzaamheden in het Mussel Aa Kanaal. Volgens een woordvoerder is een aanzienlijk deel van de inhoud van het depot over het land gestroomd.

Volgens het waterschap is het baggeren stilgelegd en wordt nu gewerkt aan het herstel van de dijk en het opruimen van de modder. Het waterschap is daarover in overleg met de betrokken boeren. Zodra de dijk is hersteld wordt het baggeren van het Mussel Aa Kanaal hervat.

Indrogen slib

De baggerwerkzaamheden in het kanaal begonnen eind vorig jaar. Het kanaal is in de loop van de jaren dichtgeslibd waardoor de aan- en afvoer van water in het geding kwamen. De werkzaamheden worden uitgevoerd met een zogeheten cutterzuiger. Het slib wordt naar het depot bij Harpel gepompt, waar het wordt ingedroogd. Vervolgens wordt de grond gebruikt voor de verbetering van landbouwgrond.

Hoe lang het herstel van het baggerdepot gaat duren is niet bekend.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal