Direct naar de inhoud.

Dorpshuis Tweede Exloërmond genomineerd voor Appeltje van Oranje

  • door:
  • op:
Het dorpshuis in Tweede Exloërmond, gelegen naast de voetbalvelden van het dorp © Eigen Foto

TWEEDE EXLOËRMOND – Het Dorpshuis in Tweede Exloërmond is genomineerd voor een Appeltje van Oranje. Een initiatief an het Oranjefonds om sociale projecten die op succesvolle wijze verschillende groepen mensen verbinden en ervoor zorgen dat zij weer meedoen in de samenleving te ondersteunen.

Toen het dorpshuis in 2e Exloërmond in 2015 dreigde te verdwijnen, kwamen dorpsbewoners in actie. Op een centralere locatie werd een nieuw dorpshuis opgezet. Daar is nu ruimte voor bewoners, verenigingen en organisaties. Wekelijks ontmoeten mensen elkaar hier voor overleggen of activiteiten zoals: Koffieochtend, Koor, Line Dance, Samen Eten, Hobbygroep, Gymgroep of Bingo.

Selectieprocedure
Van de 38 projecten uit Nederland en het Caribische deel van het Koninkrijk maken drie initiatieven kans op een Appeltje van Oranje, een geldprijs van 25.000 euro en een bronzen beeldje gemaakt door prinses Beatrix. De verkiezing is een initiatief van het Oranje Fonds.
In de Stemtiendaagse, die woensdag van start is gegaan, krijgt het initiatief met het hoogst aantal stemmen de eerste van tien nominatieplaatsen. De overige negen worden door een jury verkozen tijdens de Appeltjes van Oranje Pitchdag.
Uit de lijst van tien worden tot slot drie winnaars verkozen eind juni.

Voor dorpsgenoten met een handicap, bewoners van het Thomashuis, is het dorpshuis hun dagbesteding. Zij doen daar allerlei werkzaamheden en ontlasten daarmee de andere vrijwilligers. ‘We zien de bewoners groeien en zelfstandiger worden. Elke keer weer is er een warme begroeting.’

Er zijn nog meer plannen, zoals een jeugdhonk en een 2e Kanswinkel. Bij het buurtinitiatief zijn twintig vrijwilligers betrokken.

De voetbalvelden in Tweede Exloërmond met in de rechteronderzoek het dorpshuis © Rutger Breider/RTV1

Het Appeltje van Oranje bestaat uit een prijs van € 25.000,- en een bronzen beeldje gemaakt door Prinses Beatrix. Het Appeltje van Oranje is de prijs voor succesvolle sociale initiatieven die mensen betrekken bij onze samenleving. De prestigieuze prijs wordt elk jaar in mei of juni uitgereikt door de beschermvrouwe van het Oranje Fonds, Koningin Máxima. In lustrumjaren reikt Koning Willem-Alexander de prijs uit.

Stemmen op het dorpshuis kan door hier te klikken.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal