Direct naar de inhoud.

Aantal zonnepanelen op woonhuizen in Veenkoloniën ligt boven gemiddelde

  • door:
  • op:
Zonnepanelen op een huis in de Veenkoloniën © Rutger Breider/RTV1

REGIO – Het gebruik van zonnepanelen groeit gestaag in Nederlandse gemeenten, en de gemeenten Borger-Odoorn, Stadskanaal en Veendam vormen hierop geen uitzondering. Dat blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Volgens de cijfers heeft de gemeente Borger-Odoorn gemiddeld 4,26 zonnepanelen per huis geïnstalleerd. De gemeente Stadskanaal heeft gemiddeld 2,81 zonnepanelen per huis. De gemeente Veendam zit daar tussen met gemiddeld 3,81 zonnepanelen per huis.

‘Spectaculaire toename’

De toenemende populariteit van zonnepanelen is mede te danken aan subsidies en de bekende salderingsregeling, die geleidelijk wordt afgebouwd richting 2031. Hierdoor worden daken in heel Nederland bedekt met zonnepanelen. Bovendien hebben de panelen het afgelopen buitengewoon goed gepresteerd dankzij het ongekend zonnige jaar 2022. Het totale energieverbruik dat vorig jaar afkomstig was van zonne-energie was bijna de helft hoger dan in 2021, met een indrukwekkende 16 miljoen megawattuur. CBS-specialist Cor Pierik spreekt van een ‘spectaculaire toename’.

Een van de best presterende gemeente

Wanneer we alle gemeenten op een rijtje zetten, valt op dat Borger-Odoorn een van de best presterende gemeenten is. Binnen de provincie Drenthe staat Borger-Odoorn op de zesde plaats van de twaalf gemeenten. Veendam staat op plek drie in de provincie Groningen. Zij hoeft alleen de gemeente Midden-Groningen en Oldambt voor haar dulden.

Landelijk

De gemeente Rozendaal heeft de hoogste dichtheid aan zonnepanelen in Nederland. Daar telt een gemiddeld woonhuis bijna zes zonnepanelen. Amsterdam, Rotterdam en Den Haag sluiten de rij als het gaat om zonnepanelen op daken, aangezien deze steden veel appartementen hebben waar geen panelen op kunnen worden geplaatst. Gemiddeld beschikt daar slechts de helft van een zonnepaneel per dak over zonne-energie.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal