Direct naar de inhoud.

Gemeente Veendam sluit 2022 af met positief resultaat van € 7 miljoen

  • door:
  • op:
Foto: Rutger Breider/RTV1

VEENDAM – De Jaarstukken 2022 van de gemeente Veendam laten zien dat het jaar werd afgesloten met een positief resultaat van ongeveer € 7 miljoen. Dit positieve resultaat is voornamelijk te danken aan incidentele meevallers. Op maandag 10 juli 2023 worden de Jaarstukken 2022 behandeld in de gemeenteraad.

Realisatie van ambities

In 2022 nam de impact van COVID-19 geleidelijk af en werden we geconfronteerd met de gevolgen van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Net als andere gemeenten heeft de gemeente Veendam zich ingespannen voor de opvang van gevluchte Oekraïners en de uitvoering van de energietoeslagregeling vanwege de sterk gestegen energieprijzen.

Het college heeft zich ingezet om de gestelde ambities zoveel mogelijk te realiseren. Het Leer- en Sportpark is officieel geopend en het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs is goedgekeurd. Op 1 januari 2022 is deBasis Veendam van start gegaan als de algemene voorziening maatschappelijke ondersteuning (AVMO). Er is veel tijd en energie gestoken in de voorbereiding van de aanbesteding van de Algemene Voorziening Ambulante Jeugdhulp, wat de toegankelijkheid van deze vorm van zorg voor kinderen en ouders verbetert. In het kader van energiebesparing zijn de ‘Bespaarcoach’ en de actie ‘Zo simpel als wat’ toegevoegd aan het Regionaal Energieloket.

Positief resultaat en uitdagingen

Wethouder Henk Jan Schmaal licht toe: ‘Het positieve resultaat van 2022 is voornamelijk te danken aan een aantal incidentele meevallers. Sommige geplande activiteiten zijn nog niet volledig afgerond vanwege de krappe arbeidsmarkt. Een punt van zorg blijft de financiering van ondersteuning en zorg (Sociaal Domein), die al jarenlang bij lange na niet voldoende zijn om de kosten te dekken. Bovendien zijn er momenteel de nodige onzekerheden met betrekking tot de ontwikkelingen van het gemeentefonds vanaf 2026, wat betreft het uitvoeren van taken.’



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal