Direct naar de inhoud.

Minister De Jonge bezoekt Veendam en bespreekt woningbouw

  • door:
  • op:
Wethouder Schmaal (L), Burgemeester Korthuis (M) en demissionair minister Hugo de Jonge (R) © Gemeente Veendam

VEENDAM – Op woensdagmiddag 6 september bracht demissionair minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een werkbezoek aan de gemeente Veendam als onderdeel van zijn tour door de provincie Groningen. Het bezoek stond in het teken van besprekingen over de woningbouwopgave, versterkingsopgave en verduurzamingsmaatregelen.

In het kader van de woondeal worden er in de gemeente Veendam tot 2030 maar liefst 1000 woningen gebouwd. Wat ooit rekening hield met krimp, omarmt nu toekomstbestendige groei in de woningvoorraad.

Momenteel wordt er gebouwd in de vrije sector, zowel projectmatig als op particuliere kavels. Daarnaast werkt woningcorporatie Acantus aan nieuwbouw in het sociale- en middenhuur segment. Het motto luidt ‘Veendam Vooruit!’

Verduurzaming

Naast de ambitieuze woningbouwopgave staat ook de verduurzaming van de particuliere woningmarkt hoog op de agenda. Door de combinatie van lage inkomens en verouderde woningen is externe hulp essentieel om de noodzakelijke energietransitie te bewerkstelligen.

De demissionair minister werd ontvangen in het Veenkoloniaal Museum © Gemeente Veendam

Minister Hugo de Jonge werd bij zijn bezoek aan Veendam ontvangen door burgemeester Sandra Korthuis en wethouder Henk Jan Schmaal van Ruimtelijke Ordening, ruimtelijke ontwikkeling en wonen. Wethouder Schmaal gaf een presentatie over de gemeente Veendam en de aanpak op het gebied van woningbouw en energietransitie. De minister ontving als geschenk het boek ‘Kolonisten, Kanalen en Kroegen’, een historisch overzicht van de Groninger Veenkoloniën.

Bustour

Het gezelschap maakte een bustour langs verschillende nieuwbouwlocaties, waaronder Buitenwoel. Hier kreeg de minister een toelichting op de ontwikkelingen in het gebied. De tour eindigde in Veendam Noordwest, waar een gebiedsgerichte aanpak wordt gehanteerd voor integrale verbetering. Dit omvat onder andere het verduurzamen van de woningvoorraad.

Woningcorporatie Acantus heeft 712 sociale woningen in Veendam Noord en 346 daarvan worden verduurzaamd naar energielabel A of B.

Het bezoek aan Veendam werd afgesloten bij het Lloyds Terras, een gebiedsontwikkeling waar diverse thema’s samenkomen, waaronder nieuwbouw van corporatiewoningen in de sociale sector, gezinswoningen in het middenhuur segment, en een zorg-hub met een gezondheidscentrum en treinstation.

De minister benadrukte het belang van subsidies voor verduurzaming, die volgens wethouder Henk Jan Schmaal beschikbaar zouden moeten zijn voor andere delen van Veendam. “Het inkomen van de inwoners van Oost-Groningen ligt lager dan het landelijk gemiddelde, en sommige huiseigenaren hebben niet de financiële middelen om hun woningen te verduurzamen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-