Direct naar de inhoud.

Speciaal schoolontbijt vraagt aandacht voor armoede: ‘Het komt hard aan’

  • door:
  • op:
Uitdelen van het armoede-ontbijt © RTV Noord

VEENDAM – Bijna vierduizend broodjes, bananen en pakjes melk zijn dinsdagmorgen uitgedeeld op scholengemeenschap Winkler Prins in Veendam. Om aandacht te vragen voor leerlingen die het minder breed hebben, is een armoede-ontbijt georganiseerd.

‘We weten dat hier leerlingen zijn die zonder eten naar school komen’, zegt directeur onderwijs en kwaliteit Gonnie Niemeijer. ‘Voor hen hadden we al uitdeelpunten op verschillende locaties. Maar armoede heeft verschillende vormen. Er zijn ook mensen met een inkomen dat oké is, maar die toch door bijvoorbeeld de hoge energieprijzen in de problemen zijn gekomen.’

Armoede in eigen omgeving herkennen

De Winkler Prins heeft subsidie gekregen van de gemeente Veendam om dit probleem aan te pakken. Met het armoede-ontbijt hoopt de school niet alleen magen te vullen, maar ook het bewustzijn bij leerlingen te vergroten.

Niemeijer: ‘Alle mentoren gaan met hun klas in gesprek over dit onderwerp. We hebben daar een lesbrief voor gemaakt. Aan de hand daarvan bespreken we met elkaar welke vormen van armoede er in onze eigen omgeving zijn en hoe we samen kunnen helpen.’

Als voorbeeld noemt Niemeijer het uitdelen van menstruatieproducten. ‘Voor leerlingen is het best lastig om zich daar te melden. Door dit in de klas te bespreken, weten anderen ook dat dit fenomeen bestaat en dat armoede niet heel ver weg is. Hopelijk begrijpen de meiden die zich daar melden dan dat het oké is.’

Onder de indruk

Leerlinge Bibi was onder de indruk van de gesprekken in de klas. ‘Het kwam hard aan en ik vind het heel vervelend dat armoede bestaat, maar het is goed dat we dit doen.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-