Direct naar de inhoud.

Wethouder Veendam geeft les over recycling elektrische apparaten: ‘Plukken materialen niet uit de lucht’

  • door:
  • op:
De leerlingen van CBS de Kern met wethouder Bert Wieringa voor de inzamelcontainer. | Foto: Jelmer Wijnstra/RTV1

VEENDAM – Op basisschool De Kern in Veendam is woensdagochtend de E-Waste race afgetrapt door wethouder Bert Wieringa. Samen met scholen in Borger-Odoorn, Stadskanaal en Pekela zamelen de kinderen tot en met 19 oktober elektrische apparaten in om punten te verdienen.

De aftrap werd verricht door wethouder Bert Wieringa van Veendam. Hij gaf een gastles aan groep zeven van CBS de Kern. ‘Eigenlijk weet ik er ook niet zo heel van,’ zo vertelt de wethouder achteraf. ‘Ik weet alleen wel dat het heel veel moeite kost om die apparaten te maken. Materialen daarvoor plukken we niet uit de lucht en zijn schaars. Door deze materialen te gaan inzamelen kunnen we hergebruiken en hebben we een slag gewonnen.’

De organisatie van de E-Waste race is het daarmee volledig eens. ‘Hoe meer wij hergebruiken, hoe minder grondstoffen we uit de grond hoeven te halen. Het is belangrijke om dat de jongste generatie al bij te brengen zodat we dat generatie op generatie over gaan nemen.’

Niet met lege handen

Met de ingezamelde apparaten kunnen de leerlingen punten scoren. De school uit Veendam, Borger-Odoorn, Stadskanaal of Pekela met de meeste punten op 19 oktober wint een schoolreisje naar NEMO in Amsterdam. Wat dat betreft heeft CBS de Kern de eerste slag al geslagen. De wethouder is namelijk niet met lege handen naar de school gekomen.

‘Dit is een harde schrijf, maar waar worden die voor gebruikt’ zo vraagt Wieringa aan de leerlingen. Wieringa geeft een aantal de beurt, maar die geven aan geen idee te hebben. Dan steekt een jongen enthousiast zijn vinger omhoog. ‘Die zitten in een PC, meneer,’ zo zegt hij.

Bert Wieringa vraagt aan de leerlingen waar een harde schijf voor dient. | Foto: Jelmer Wijnstra/RTV1

Steeds meer apparaten in huis

Aan het eind rest Wieringa nog maar een vraag. ‘Hoeveel elektrische apparaten hebben wij gemiddeld eindelijk per gezin?’ De leerlingen beginnen voorzichtig met aantallen tussen de 10 en 50. Dan is er een leerling die hoger inzet met 150. ‘Dat komt meer in de buurt,’ zo vertelt Wieringa.

In totaal gaat het om zo’n 131 apparaten per gezin. De afgelopen tien jaar hebben we maar liefst 40 procent meer elektrische apparaten in huis gehaald. ‘Het laat het belang van deze E-Waste Race zien,’ zo besluit Wieringa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-