Site pictogram RTV1

ChristenUnie Stadskanaal wil Stieneke van der Graaf hoger op kieslijst

Stieneke van der Graaf (CU)

STADSKANAAL – De ChristenUnie in Stadskanaal heeft een voorstel gedaan om het Groningse Tweede Kamerlid, Stieneke van der Graaf hoger op de kieslijst te krijgen voor de verkiezingen in november. De ervaring van Van der Graaf wordt van waarde geacht in een eventuele nieuwe fractie. Ook de regionale spreiding speelt mee in de omroep tot het wijzigen van de kieslijst.

‘Door het hele land kwamen geluiden om Stieneke hoger op de lijst te zetten. Veel leden zijn het oneens met plek 9 waar ze nu op staat’, vertelt Jelmer van der Veen, raadslid van de ChristenUnie in Stadskanaal. ‘We hebben vanuit de fractie in Stadskanaal samen met het bestuur van de provincie Drenthe de leiding genomen om alle geluiden samen te voegen tot een amendement.’

Korte lijnen

De Knoalster fractie heeft veel belang bij een hoge plek voor Van der Graaf. ‘We hebben korte lijnen met Stieneke. Daarnaast gaat het ook om de spreiding van de Kamerleden. Vier van de eerste vijf op de kieslijst komen uit de Randstad. Terwijl de ChristenUnie zich juist wil inzetten voor de regio.’

Niet alleen de lokale fractie heeft korte lijnen met het Tweede Kamerlid. Ook burgemeester Klaas Sloots praat regelmatig met Van der Graaf. Dat komt omdat zij een voortrekkersrol heeft in de Nedersaksenlijn, net als de burgemeester.

Hongkong

Niet alleen vanuit Nederland zijn berichten over de plek van Van der Graaf. ‘Er is zelfs een lid uit Hongkong die het amendement heeft ondertekend’, vertelt Van der Veen trots. Door onder andere deze handtekening is het aantal handtekening enorm hard gestegen de afgelopen dagen. Meer dan vijfhonderd leden hebben zich gemeld bij de fractie uit Stadskanaal.

Bijzondere namen op de lijst zijn onder andere PerspectieF, de jongerenafdeling van de ChristenUnie, Ingrid Sterenborg, wethouder van de gemeente Stadskanaal, Johan Hamster, oud wethouder Stadskanaal en gedeputeerde in de provincie Groningen en Kylian Luik, bestuurslid PerspectieF uit Tweede Exloërmond.

Partijcongres moet duidelijkheid brengen

Op zaterdag 30 september is er een partijcongres in Zwolle waar het amendement wordt ingediend. Dan kunnen de leden van de ChristenUnie stemmen op het voorstel. Als de meerderheid voor het voorstel stemt, dan zal Van der Graaf van plek 9 naar plek 5 op de kieslijst gaan.

Mobiele versie afsluiten