Direct naar de inhoud.

Verpleeghuis met hotelsuite in Veendam brengt mensen weer samen

  • door:
  • op:
De opening van de hotelsuite | © RTV Noord

VEENDAM – Zorggroep Groningen heeft volgens eigen zeggen een primeur in Nederland met de opening van een hotelsuite in een verpleeghuis. Dankzij dit initiatief kunnen de bewoners van A.G. Wildervanck vaker samenzijn met hun partner, familie of naasten.

Ze kunnen zo samen slapen, ontbijten of gezellig televisie kijken. De suite bestaat uit een slaap- en woongedeelte. Volgens Manon de Jong van Zorggroep Groningen heeft een echtpaar eerst proefgeslapen om te testen of alles naar wens is als er gasten komen. 

Samen

‘Mensen die hier komen wonen hebben vaak nog een partner thuis’, zegt De Jong ‘en die zijn vaak vrij plotseling uit elkaar gehaald. Dan zijn hele simpele dingen als samen in slaap vallen, samen wakker worden en samen ontbijten helemaal niet meer vanzelfsprekend.’ Met de hotelsuite wil het verpleeghuis dit gat nu opvullen.

Eigen ervaring

Het hele idee is geboren doordat De Jong met haar ouders in zo’n situatie zit. ‘Ik zie het van heel dichtbij gebeuren. Iedereen was meteen heel enthousiast toen ik met het idee kwam. Het was alleen de vraag hoe we dat gingen doen, financieel en praktisch. Dus hoe doe je dat met de zorg ’s nachts, mensen zijn toch van de afdeling af. Maar dat hebben we getackeld.’

‘We hebben het super low budget kunnen inrichten’

Manon de Jong – Zorggroep Groningen

Om de inrichting voor elkaar te krijgen heeft De Jong haar netwerk aangesproken via onder meer Facebook, om spullen te vinden voor de suite. ‘Het moest ook een beetje in het sfeertje passen dat ik voor ogen had. En ik heb heel veel spullen gewoon gratis gekregen of voor een heel klein prijsje. Dus we hebben het super low budget kunnen inrichten.’ 

Niet gratis

De voorziening is niet gratis. De Jong: ‘Het moet toch worden schoongemaakt, de bedden moeten worden opgemaakt en als nodig zorg geleverd. Er is ook een noodknop voor ’s nachts.’ 

Op de vraag hoe bijzonder het concept is, zegt ze: ‘Ik heb gegoogeld tot ik een ons woog, maar ik kan het niet vinden in Nederland. Ik heb het vermoeden dat wij hier een primeur te pakken hebben.’

Bewoner Henk Gort zijn eerste indruk is in ieder geval ‘hartstikke goud’. Het was voor zijn familie wel een probleem als ze uit de stad Groningen of uit Rotterdam overkwamen. ‘Met zo’n hotelsuite is het een stuk beter.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-