Direct naar de inhoud.

Stichting De Afdraai Valthermond blijft in financieel zwaar weer: ‘Moeizaam pand’

  • door:
  • op:
Stichting de Afdraai beheert ’t Brughuus in Valthermond. Foto: Tom Meijers / RTV Drenthe.

VALTHERMOND – Stichting De Afdraai die MFA ’t Brughuus in Valthermond beheert zit opnieuw met een groot financieel tekort. Vorig jaar was er een tekort van 51.000 euro en nu gaat het om een bedrag van 32.000 euro. De gemeente Borger-Odoorn kijkt naar een structurele oplossing.

Al meerdere jaren zijn er financiĆ«le problemen bij de stichting. Toen in 2021 een akkoord werd gesloten met de Belastingdienst leek de Stichting opnieuw te kunnen beginnen. Toch zijn er de laatste jaren tekorten gebleven. Met name door de stijging van de exploitatiekosten zoals de energierekening. ‘Het is ook een moeizaam pand doordat je eerst een trap op moet om binnen te komen. Dat nodigt niet uit,’ aldus wethouder Ankie van Tongeren (CDA/CU).

Zijn de basisscholen de oplossing?

Dat er gezocht moest worden naar een structurele oplossing werd ook vorig jaar al gezegd door zowel gemeente als de stichting. Een structurele oplossing lijkt nu dan wel voor handen te zijn. De ideale oplossing voor de gemeente zou zijn dat de twee basisscholen in Valthermond, de Rehoboth en de Aanloop in het MFA komen te zitten.

‘We zien in Nieuw-Buinen dat een MFA waar een school in is gehuisvest veel beter loopt door de aanloop van leerlingen en ouders. We willen kijken of dit ook mogelijk is voor ’t Brughuus,’ aldus Van Tongeren. ‘Dat duurt dan nog wel enkele jaren en tot die tijd blijven we met een tekort zitten.’

Andere alternatieven

Er is een mogelijkheid dat de scholen niet in ’t Brughuus komen maar dat nieuwbouw op een andere locatie beter is. ‘Als dat de beste optie is die uit het onderzoek komt moeten we voor De Afdraai kijken naar andere alternatieven.’

De wethouder wil het dossier van Stichting de Afdraai nog niet betitelen als een hoofdpijndossier. ‘Daarvoor heb ik in de laatste jaren te veel andere dossiers zien langskomen. Wij gaan er vanuit dat hier een oplossing voor te vinden is en dat de Stichting een toekomst heeft.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-