Direct naar de inhoud.

Debat over drugsproblematiek Borger-Odoorn blijkt ‘niet urgent genoeg’

  • door:
  • op:
Foto: Pixabay

EXLOO – Het debat van de gemeenteraad van Borger-Odoorn over de drugsproblematiek in de gemeente ging donderdagavond als een nachtkaars uit. Wel werd er gepleit voor meer voorlichting onder ouders.

‘Waar wij dachten dat dit probleem urgent was, bleek het niet urgent genoeg te zijn,’ zo sloot de aanvrager van het debat, fractievoorzitter Eisso Kronenberg van Gemeentebelangen het debat af. Het was de korte samenvatting van het gehele debat waarin bleek dat de cijfers stabiel zijn.

Die cijfers kregen de raadsleden anderhalf uur voor het debat gepresenteerd door politie, GGD en Verslavingszorg Noord Nederland. Daarbij bleek wel dat het alcoholgebruik onder jongeren in Borger-Odoorn het hoogste zijn van heel Drenthe, maar ook daar zijn de cijfers al jaren stabiel op hetzelfde niveau.

Anoniem raadslid

Gemeentebelangen vroeg het debat aan na aanleiding van een artikel van RTV Drenthe waarin de drugsproblematiek in de gemeente werd neergezet. ‘Anonieme raadsleden’ zouden volgens het artikel hebben verteld over de drugsproblematiek die ook bij de voetbalclubs Borger en Valthermond heersen. Een beeld waarin beide voetbalclubs zich niet herkennen.

Voorzitter van SV Borger, Erik Veen hield de raadsleden tijdens een vlammend betoog een spiegel voor. ‘Ik wil uw vragen om eens naar links en rechts te kijken. Misschien heeft u nu wel het raadslid aangekeken dat anoniem wilde blijven. Ik wil vragen stap uit de anonimiteit en kom met ons praten.’

Voor Veen is er iets veranderd nadat het artikel op 19 oktober werd gepubliceerd. ‘Al het plezier en werk is teniet gedaan door het artikel. Het voelt alsof mijn integriteit in twijfel wordt getrokken,’ zo liet een duidelijk teleurgestelde Veen weten.

‘Hebben ouders wel genoeg invloed?’

Tijdens het debat vroeg Kronenberg zich af of ouders eigenlijk wel genoeg invloed hebben op hun kinderen. ‘We moeten proberen aan te haken bij de mensen die invloed hebben op jongeren en we moeten laten blijken dat we drugsgebruik als gemeente niet normaal vinden en nooit normaal gaan vinden,’ zo voegde burgemeester Jan Seton toe.

Wethouder Ankie van Tongeren (CDA/CU) liet weten dat de cijfers vergelijkbaar zijn met andere jaren. ‘Maar elke jongere met een drugsverslaving is er één te veel. We moeten dan ook niet lijdzaam toezien, maar jongeren sterker in hun schoenen laten staan. We doen al genoeg aan voorlichting voor die jongeren, maar bij de ouders hebben we nog een slag te slaan. Daar willen we meer op inzetten.’

Gebruik achter de voordeur

Opvallend was wel dat het gebruik van verdovende middelen achter de voordeur onbesproken bleef. Iets waar in het artikel van RTV Drenthe juist over gesproken werd. Alle partijen en ook het college vielen terug op de cijfers die ze anderhalf uur daarvoor gepresenteerd kregen. Burgemeester Jan Seton zei al tijdens een eerder debat dat het lastig is om achter die voordeur te komen. Of het gebruik achter de voordeur dan goed genoeg in beeld is bij de gemeente kwam tijdens het debat niet naar voren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-