Direct naar de inhoud.

Raad Borger-Odoorn wil opnieuw meer geld voor plattelandswegen

  • door:
  • op:
De gaten in de weg bij een van de plattelandswegen in Odoornerveen. | Foto: Jelmer Wijnstra/RTV1

EXLOO – Twee jaar geleden stelde de gemeenteraad van Borger-Odoorn al eens 250.000 euro extra beschikbaar voor het onderhoud aan plattelandswegen. Nu stelt de Raad hetzelfde bedrag nog eens beschikbaar om het achterstallig onderhoud aan de wegen te doen. Dat bedrag komt boven op de vier ton die het college al beschikbaar had gesteld voor het onderhoud.

Het wegennet in Borger-Odoorn is in totaal 707 kilometer lang. Bijna een derde van het wegennet in Borger-Odoorn bestaat uit plattelandswegen.

Gemeentebelangen, PvdA, Leefbaar Borger-Odoorn, CDA en D66 misten alle vijf de prioriteit om iets aan het onderhoud van de plattelandswegen te doen. Dit terwijl de vijf partijen eerder dit jaar tijdens de bespreking van de kadernota hier middels een motie op hadden gehamerd. ‘Een motie die is ingediend door vijf partijen en is gesteund door 16 raadsleden mag het college niet negeren. Onze plattelandswegen vertonen regelmatig tekortkomingen in het onderhoudsniveau, wat gevaarlijk is voor weggebruikers,’ zo liet fractievoorzitter Annemiek de Groot van Leefbaar Borger-Odoorn weten.

Mes snijdt aan twee kanten

‘Er ontstaan ook gevaarlijke situaties voor fietsers en wandelaars. Daar zijn ook veel toeristen bij. Is het niet zo dat toerisme mede gebaseerd is op het fijn rondfietsen over diezelfde plattelandswegen. Een bovengemiddeld percentage van de inkomsten van onze gemeente komen uit dit toerisme. Het mes snijdt dus aan twee kanten,’ zo voegde fractievoorzitter Eisso Kronenberg van Gemeentebelangen toe.

Wethouder Jeroen Hartsuiker (VVD) liet weten dat het college wel degelijk blijft investeren in het onderhoud van plattelandswegen. ‘We hebben de extra prioritering er niet op gelegd als college omdat we andere financiële keuzes hebben gemaakt, maar het staat u als raad vrij om dit alsnog te doen.’

De VVD en de ChristenUnie waren overtuigt door de ingebrachte punten. ‘Als we tijdens de kadernota hebben ingestemd met de motie, lijkt mij het wel zo netjes dat we dat nu ook doen met dit amendement,’ aldus fractievoorzitter Erik Braam van de ChristenUnie. Uiteindelijk stemde alleen GroenLinks niet in met het voorstel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-