Direct naar de inhoud.

Turkse fans kijken samen EK-wedstrijd Nederland Turkije: ‘We hebben sowieso gewonnen’

  • door:
  • op:
De Turkse gemeenschap in Veendam keek met ruim tweehonderd mensen de voetbalwedstrijd | © Rutger Breider/RTV1

VEENDAM – ‘We hebben sowieso gewonnen vanavond.’ Die uitspraak overheerste zaterdagavond bij de Turkse gemeenschap in Veendam die samen de voetbalwedstrijd Nederland-Turkije keken op een groot scherm in het buurtcentrum. Voor de wedstrijd aan en tijdens de rust waren er verschillende sfeeracties georganiseerd, maar de Turkenlanders (zoals verschillende mensen zich noemden deze avond) wonnen altijd, ongeacht de winnaar.

Het plein voor het Turkse buurtcentrum hangt vol met Turkse vlaggen. Verschillende mensen zwaaien daarmee of steken vuurwerk af. Anderen dansen op Turkse muziek om sfeer te brengen. Vijf minuten voor de wedstrijd begint, is iedereen binnen. Het gekomen publiek wordt opgejut door iemand die voor het televisiescherm komt te staan en een trommel wordt naar binnen gebracht. Iedereen heeft er zin in, dus tijd om te beginnen.

(Tekst gaat verder onder video)

Vol passie wordt er naar de wedstrijd gekeken. De trommel wordt hartgrondig gebruikt en verschillende heren en dames staan op als er een fout wordt gemaakt op het voetbalveld ruim vijfhonderd kilometer verderop in Berlijn.

Turkse competitie

‘Normaal gesproken kijken we hier de Turkse voetbalcompetitie’, zegt Tugay Altundas. Hij organiseerde deze avond en zit ook vaak de Turkse competitie te kijken in het gebouw. ‘Dan zijn de jongens hier voor allerlei verschillende clubs. Nu zijn we allemaal voor hetzelfde team. Kijk hoe bijzonder de sfeer is hier.’

(Tekst gaat verder onder foto)

Een dappere fan die in het oranje is gekomen | © Rutger Breider/RTV1

Halverwege de eerste helft wordt er door Turkije gescoord. Het eerste doelpunt van de wedstrijd wordt gevierd alsof Turkije het Europees Kampioenschap al gewonnen heeft. ‘Dit is toch fantastisch!’, schreeuwt een van de jongens in het publiek.

Feest op Museumplein

Daarna wordt het stiller en stiller, maar na afloop is de rust nog lang niet teruggekeerd in Veendam. Het Museumplein liep ook dit keer vol met toeterende auto’s en feestvierende Veendammers. Nederland heeft de wedstrijd gewonnen en zijn dan ook ruim tweehonderd fans rijker in Veendam door het uitvallen van Turkije.

Lees ook: Turkse gemeenschap Veendam viert overwinning op Oostenrijk-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal