Direct naar de inhoud.

Zonder ervaring een orkest dirigeren tijdens Maestro 2024 Veendam

  • door:
  • op:
Tijdens een van de concerten van Maestro Veendam 2025 | © Larou de Jong/ RTV1

VEENDAM- Zonder enige ervaring een orkest dirigeren. Een groep van acht Veendammers ging de uitdaging aan. Ze deden mee aan de Veendamse versie van het populaire televisieprogramma Maestro en gaven hun eigen concert in het Margaretha Hardenberg Cultuurcentrum in Wildervank.

Maestro is een televisieprogramma op NPO 1 waarin Nederlanders zonder enige dirigeerervaring een groot orkest mogen leiden. De winnaar van het programma ontvangt de prestigieuze gouden baton, een symbool van uitmuntendheid in dirigeren. In Veendam besloten ze dit format na te bootsen. ‘We dachten: waarom zouden we mensen uit Veendam en omstreken niet uitdagen om dit ook eens te proberen, om te voelen hoe magisch het is om voor zo’n orkest te staan?’ aldus de organisatie.

Grote belangstelling

Tot hun verbazing was de belangstelling groter dan verwacht. ‘We hadden vooraf gezegd dat we al tevreden zouden zijn met drie deelnemers, maar het werden er uiteindelijk acht!’ De groep deelnemers was bovendien zeer divers. ‘De jongste deelnemer is een jongen van elf jaar en de oudste is tweeëntachtig.’

(tekst gaat verder onder video)

Maestro 2024 van Veendam

Wekenlang namen de kandidaten deel aan repetities om de fijne kneepjes van het vak te leren. Tijdens het finale concert konden zij laten zien wat ze hadden geleerd en werd één persoon bekroond tot Maestro van Veendam.

Op de dag van het concert kon er maar één winnaar zijn. Maikel Owen van Deest mag zich het komende jaar de Maestro 2024 van Veendam noemen. ‘Onverwacht! Ik had hele goede tegenkandidaten waar ik echt respect voor heb, maar ik vond het geweldig om dit samen te doen. Ik stond er gespannen, maar het was echt fantastisch’, aldus Van Deest.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal