Site pictogram RTV1

Schilderij Wobbe Alkema is weer thuis in Nieuw-Buinen: ‘Missie geslaagd’

Het schilderij 'Hemellichaamen en sterrenhemel' van Wobbe Alkema. | © Jelmer Wijnstra/RTV1

Het schilderij ‘Hemellichamen en sterrenhemel’ van Wobbe Alkema. | © Jelmer Wijnstra/RTV1

NIEUW- BUINEN – Even voor half één donderdagmiddag loeien er sirenes door Nieuw-Buinen. Geen politie die achter een boef aan zit, maar juist een speciaal cadeautje bij zich geeft. Na jaren in het gemeentehuis in Exloo te hebben gehangen komt het schilderij ‘Hemellichamen en sterrenhemel’ van Wobbe Alkema thuis, in het MFA. Op zijn geboortegrond in Nieuw-Buinen.

De groepen 3, 4 en 6 van OBS de Poolster staan de politie al reikhalzend op te wachten samen met mensen van theatergroep Veenkracht en wethouder Jeroen Hartsuiker. ‘We hebben vorig jaar tijdens het tweehonderdjarig bestaan van het dorp gezegd dat we het schilderij naar huis wilde halen,’ zo vertelt Truus Lunsing van de theatergroep. Het schilderij werd in 2019 aangekocht door de gemeente Borger-Odoorn. ‘Bij ons hing het bij de grote tafel in de ontvangstruimte van het gemeentehuis. Dat is nu dus echter een gemis,’ vertelt Hartsuiker.

Kunstwedstrijd

Toch ging het voor Veenkracht niet alleen maar om het schilderij. Ze wilden leerlingen ook graag attent maken op kunst en op de geschiedenis daarvan. ‘We hebben daarom een opdracht voor ze bedacht waarbij ze in de geest van Wobbe Alkema een tekening hebben gemaakt,’ aldus Ilse Hilde de Jager van de theatergroep. ‘Hiermee leg je misschien wel de basis voor de toekomstige kunstenaars. Op jonge leeftijd raken kinderen geïnspireerd en zijn ze creatief,’ zo voegt Hartsuiker toe.

Die stijl van Alkema is het beste te definiëren dat er op een speelse manier van licht naar donker op een doek wordt gewerkt in vlakken die we kennen van Mondriaan met daar binnen in vormen zoals bijvoorbeeld sterren. Hij was ook lid van kunstenaarscollectief De Ploeg.

Gwen bij haar winnende tekening met sterren. | © Jelmer Wijnstra/RTV1

Pronkstuk

Eén van de kinderen die goed naar die stijl heeft gekeken is Gwen uit groep 6 van de Poolster. Zij won dan ook in haar groep de kunstwedstrijd. ‘Ik had vlakken getekend van licht naar donker en op advies van juf heb ik daar nog sterren bij getekend,’ zo vertelt ze. Later zien we haar misschien ook wel terug als kunstenaar. ‘Maar dan niet op deze manier. Dan zal het iets met verf zijn, want ik ben wel heel creatief.’

Nu het schilderij van Alkema tussen alle tekeningen van de mini Alkemaatjes op het kleine buitenplein staat te schitteren als pronkstuk is Veenkracht tevreden. ‘Onze missie is nu geslaagd,’ zo besluit De Jager.

Mobiele versie afsluiten