Direct naar de inhoud.

Politieonderzoek naar dood van peuter Daan in Veendam duurt nog maanden, vader blijft hopen op gerechtigheid

  • door:
  • op:
Politie bij het Veenlustplein in Veendam op 11 januari | © Thijs Hendriksen/RTV1

VEENDAM- Het onderzoek naar het onder verdachte omstandigheden overlijden van peuter Daan uit Veendam gaat nog maanden duren. Het 2-jarig jongetje werd 11 januari dit jaar met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Daar sloegen de artsen alarm, omdat er sterke aanwijzingen waren dat het kind aan de gevolgen van mishandeling is overleden.

Het wachten is nu op het autopsierapport van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). ‘Zolang we het rapport nog niet hebben, kunnen we niet vooruitlopen op conclusies in het onderzoek. We houden er rekening mee dat er pas in het nieuwe jaar meer duidelijkheid is rondom het onderzoek’, laat een politiewoordvoerder weten.

Eerder werden twee aanhoudingen verricht. Daarbij ging het om de moeder en een toenmalige vriend van haar. Beiden werden kort na hun aanhouding weer vrijgelaten. De politie liet daarbij weten dat ze alle twee nog verdacht blijven.

Bloedingen en blauwe plekken

Daan was op het moment van het onwel worden in het huis van een vriend van de moeder aan het Veenlustplein in Veendam. Het kind werd met spoed overgebracht naar het UMCG. De peuter had onder meer bloedingen in zijn hoofd, een gebroken pols en blauwe plekken op zijn hoofd en buik. Voor de artsen was dat reden om direct de politie in te schakelen.

In het voorlopig autopsierapport werd eerder geconcludeerd dat deze verwondingen zouden kunnen wijzen op het zogenoemde ‘shaken babysyndroom’. De aard van de verwondingen zou erop kunnen duiden dat het jonge kind heel hard door elkaar is geschud. 

Vader: ‘Ons geduld wordt heel lang op de proef gesteld’

De vader laat weten er moeite mee te hebben dat het nog maanden gaat duren voordat er duidelijkheid komt over wat er precies is gebeurd met Daan. ‘Ons geduld wordt wel heel lang op de proef gesteld. Ik blijf ook de komende tijd hopen op gerechtigheid’, zo reageert hij.

De ouders van de peuter leefden gescheiden. De vader heeft voor het overlijden van Daan meerdere keren aan de bel getrokken bij de hulpverlenende instanties die bij het gezin waren betrokken. Hij maakte zich zorgen over de veiligheid van zijn zoontje.

Onderzoek Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd

Voor de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd was dat aanleiding om een onderzoek te starten. Inmiddels worden hierover gesprekken gevoerd door de betrokken instanties met de ouders en ook houden ze de onderlinge samenwerking tegen het licht. ‘Bij de meeste zaken laten we onderzoek doen door de zorgaanbieder zelf. Dat is nu ook het geval. De inspectie beoordeelt vervolgens de kwaliteit van het onderzoek, de volledigheid, mate van onafhankelijkheid en of er lessen zijn geleerd voor de toekomst’, laat een woordvoerder van de inspectie weten.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal