Direct naar de inhoud.

Wat betekenen kabinetsplannen voor deze regio? Een asielcrisis en behoud streekziekenhuizen 

  • door:
  • op:
Premier Schoof (midden) en de vicepremiers met het regeerprogramma | © RVD

REGIO/DEN-HAAG Het kabinet-Schoof heeft vanmiddag het regeerprogramma bekendgemaakt. Dit programma is een uitwerking van het eerder gemaakte akkoord op hoofdlijnen. Een aantal plannen kan grote impact hebben op onze noordelijke regio. We zetten de belangrijkste punten hieronder op een rijtje.

Asiel

De meest opvallende paragraaf in het regeerprogramma staat onder het kopje ‘asiel’. Met Ter Apel als buur zullen de Veenkoloniën dit onderdeel met arendsogen lezen.

Asielminister Marjolein Faber (PVV) en premier Dick Schoof zullen binnenkort een noodrecht activeren waarmee zij een asielcrisis kunnen uitroepen. Dit geeft het kabinet de mogelijkheid om de vreemdelingenwet tijdelijk in te trekken en direct maatregelen te treffen om de asielinstroom te beperken. De maatregelen omvatten onder meer het beperken van gezinshereniging voor meerderjarige kinderen.

Spreidingswet

Ook zal met de crisiswet de spreidingswet worden ingetrokken. Eerder lobbyde de lokale politiek in deze regio nog sterk voor deze wet. In Stadskanaal werd afgelopen zomer fel gereageerd op het voornemen van het kabinet om de spreidingswet terug te draaien. ‘We moeten zorgen dat de opvang van asielzoekers breed gedragen wordt en dat ze evenredig over het land verdeeld worden’, aldus Frits van der Heide, fractievoorzitter van ChristenUnie-Stadskanaal, tijdens de gemeenteraad in juni. ‘Nu het nieuwe kabinet voornemens is de wet in te trekken, zie je al een beweging ontstaan waarin gemeenten even afwachtend blijven. Terwijl ze juist de handschoen moeten oppakken.’

De eerdere noodopvangtent voor asielzoekers aan de Manegelaan in Stadskanaal | Foto: Hielke Bosch/RTV1

Verdere maatregelen in de crisiswet zijn het ‘versoberen’ van de opvang en het mogelijk gedwongen uitzetten van mensen zonder verblijfsvergunning. Daarnaast zullen asielzoekers niet langer na vijf jaar automatisch een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd krijgen. Dit betekent dat zij moeten terugkeren naar hun land van herkomst zodra het daar veilig is.

Volgens minister Faber moet de asielcrisis ‘één of twee jaar duren’, zo verklaarde zij gisteravond. ‘Mensen ervaren een asielcrisis. De systemen lopen vast, met name op het gebied van gezondheidszorg, onderwijs en huisvesting,’ aldus de PVV-minister. Zij vindt dat de regering zijn grondwettelijke taak niet langer kan vervullen.

Streekziekenhuis

Een andere maatregel die van invloed zal zijn op de regio is positiever van aard. Het kabinet heeft aangekondigd streekziekenhuizen te willen behouden. Dit is goed nieuws voor onder andere het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal. De afgelopen jaren zag Stadskanaal steeds meer afdelingen van het ziekenhuis verdwijnen. In 2018 werden de afdelingen verloskunde en kindergeneeskunde gesloten, in 2020 volgde de sluiting van de spoedeisende hulp, en vorig jaar werd de Korte Intensieve Zorg (KIZ) versneld gesloten.

Het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal | © Hielke Bosch/RTV1

Nedersaksenlijn

Ook goed nieuws voor de Nedersaksenlijn. Het kabinet gaat verder met de ontwikkeling van de spoorlijn. Dit zal in samenwerking met de regio gedaan worden, zodat de treinverbinding op zowel maatschappelijk als economisch vlak beter ontwikkelt kan worden.

Koopkracht en gaswinning

Naast deze specifieke punten bevat het regeerprogramma ook bredere maatregelen. Zo zal iedereen er in koopkracht op vooruitgaan, worden nieuwe windmolens zoveel mogelijk op zee gebouwd, en wordt er 9,5 miljard euro uitgetrokken voor de bouw van twee extra kerncentrales. Ook willen ze jaarlijks 100.000 extra woningen bouwen en wordt de veestapel ingekrompen.

Kwa onderwijs erkennen de bewindslieden dat ze fors moeten bezuinigen en dat dit vraagt om ‘scherpe en verstandige keuzes’. Er komt een ‘herstelplan’ om de basisvaardigheden in het onderwijs te verbeteren en het lerarentekort aan te pakken. De financiering van gratis schoolmaaltijden gaat door en scholen krijgen compensatie voor de btw-verhoging op (school)boeken.

Wat betreft de gaswinning in Groningen: in het regeerprogramma staat expliciet dat ‘er geen gas meer gewonnen zal worden uit het Groningerveld’. Dit sluit echter niet uit dat er nog gas gewonnen kan worden uit kleinere velden, zoals bij Warffum.

‘Het kabinet wil het vertrouwen in de overheid terugwinnen’, zo schrijft minister-president Schoof op X. ‘Door te zorgen dat mensen zich gehoord voelen en dat hun problemen daadkrachtig worden aangepakt. De overheid is er immers voor de burger, niet andersom.’

Het hele regeerprogramma vind je hier.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal