Site pictogram RTV1

Coalitie provincie Groningen gevallen, ChristenUnie maakt einde aan samenwerking

Susan Top aan het woord in de Provinciale Staten | © RTV Noord

GRONINGEN – Het college van Provinciale Staten met BBB, PvdA, ChristenUnie en Groninger Belang is gevallen. De ChristenUnie heeft kort na het debat over de komst van het windmolenpark bij de Eemshaven de stekker uit de samenwerking getrokken.

De coalitie is gevallen nadat eerder op de avond werd besloten om verder te gaan met de ontwikkelingen van het windpark bij de Eemshaven. Binnen de coalitie werd er verdeeld gestemd over de kwestie. BBB en een deel van de fractie van Groninger Belang zien niks in het plan. ChristenUnie en PvdA stemden wel voor.

Urenlange schorsing

Gelijk na de stemming vroeg de ChristenUnie een schorsing van anderhalf uur aan. De partij wilde zich beraden over de uitkomst van de stemming. Die schorsing zou uiteindelijk zo’n twee uren duren. Nadat eerst de coalitiegenoten met elkaar in overleg waren gegaan, werden later ook de fractievoorzitters van de oppositiepartijen bij het overleg betrokken.

Achter deze deur zaten PvdA en ChristenUnie in het begin van de avond te praten | © RTV Noord

Bij de ChristenUnie is geen vertrouwen meer in de samenwerking omdat er binnen de coalitie verdeeld gestemd werd over de aanleg van het windpark. De kritiek richt zich op Groninger Belang en BBB. ‘Vandaag is het vertrouwen geschonden. Wij denken totaal anders over wat een betrouwbare overheid is’, zegt ChristenUnie fractievoorzitter Fredric Geijtenbeek.

‘Sommige coalitiegenoten hebben moedwillig chaos boven betrouwbaarheid verkozen en moedwillig andere spelregels gehanteerd. De mogelijke gevolgen voor de provincie zijn voor lief genomen. Dat staat voor ons haaks op betrouwbaar bestuur.’ De ChristenUnie vindt het niet kunnen dat de spelregels rondom het windpark na 10 jaar van plannen maken door de BBB en Groninger Belang terzijde zijn geschoven.

Geijtenbeek neemt geen blad voor de mond. Hij vindt dat de BBB en Groninger Belang door tegen het windpark te stemmen, geen verantwoordelijkheid hebben genomen om als betrouwbare overheid te opereren. ‘Zij nemen een afslag die de ChristenUnie niet gaat nemen. Wij herkennen ons hier niet langer in. We herkennen ons niet in een samenwerking waarin we soms wel en soms niet betrouwbaar zijn. We zien geen basis voor een verdere samenwerking met deze partijen. Vandaag scheiden onze wegen.’

Windmolenpark

Volgens BBB-fractievoorzitter Gouke Moes waren er ‘onoverbrugbare verschillen bij het uitleggen van wat een betrouwbare overheid is en hoe afspraken geïnterpreteerd moeten worden.’ Hij wilde een politiek oordeel geven over het windpark.

In het hoofdlijnenakkoord van de coalitie staat dat er voor nieuwe plannen op het gebied van onder meer grootschalige windparken geen ruimte is. Aan het windpark in de Eemshaven wordt al tien jaar gewerkt. Volgens de ChristenUnie en PvdA valt het windpark dus niet onder de noemer van een nieuw plan. De BBB stelt daar tegenover dat het ook niet zo is dat oude plannen dan altijd maar doorgang moeten vinden. 

Alhoewel duidelijk was dat BBB en twee Statenleden van Groninger Belang tegen de ontwikkeling van het windpark zouden stemmen, deden ChristenUnie en PvdA vlak voor de stemming nog wel een beroep op de coalitiegenoten. ‘BBB en Groninger Belang; houd je aan de afspraken die we hebben gemaakt in het hoofdlijnenakkoord’, zei PvdA’er Eugenie Stolk. Bij die woorden sloot de ChristenUnie zich aan.

Nederlaag

‘We gaan denk ik allemaal naar huis met het gevoel dat we een nederlaag hebben geleden’, sloot commissaris van de Koning René Paas de vergadering af. Hij roept de fractievoorzitters op korte termijn bijeen om te verkennen hoe het verder moet.

Mobiele versie afsluiten