Direct naar de inhoud.

Apothekersassistenten voeren actie voor meer loon, recept mogelijk later klaar: ‘Goed dat dit voelbaar wordt’

  • door:
  • op:
Het bord met uitleg voor de klanten | © RTV Noord

VEENDAM/REGIO – Klanten van apotheken in onze provincie moeten mogelijk langer wachten op hun medicijnen dan gebruikelijk. Zo’n 25 van de 64 Groningse apotheken* doen mee aan landelijke stiptheidsacties in strijd voor een betere cao. Volgens vakbond FNV neemt dat aantal nog toe.

*Dit zijn de openbare apotheken. Alleen die vallen onder deze cao.

Apothekersassistenten vinden dat ze te weinig verdienen, maar de onderhandelingen over meer salaris met de werkgevers zijn weken geleden geklapt. FNV-bestuurder Ralph Smeets: ‘De werkgevers zeggen dat de zorgverzekeraars en de politiek met geld moeten komen. Maar wij vinden het de verantwoordelijkheid van de werkgevers, want daar spreken we de cao mee af. Nu moeten de werknemers de kastanjes uit het vuur halen voor de werkgevers, lijkt het wel.’

Borden met uitleg

In deelnemende apotheken hangen borden met uitleg voor de klanten. De assistenten houden zich ‘exact aan pauze, openings- en sluitingstijden. Het kan zijn dat het langer duurt dan u van ons gewend bent. Wij hopen op uw begrip’. Ook in Service Apotheek Lloyd’s Terras in Veendam geldt de stiptheidsactie, zegt apothekersassistent Agnes van Loo.

‘Dat betekent dat we om stipt 08.00 uur openen, om stipt 17.30 uur sluiten en we onze pauzes gewoon nemen’, legt de 55-jarige Van Loo uit. Ze vindt het lastig, maar nodig. ‘Zo’n actie druist tegen je gevoel in, want vaak ben je juist flexibeler om patiënten net even wat beter te kunnen helpen, maar het is goed dat dit voelbaar wordt’, vindt ze.

Verantwoordelijkheid

In februari dit jaar gingen onderhandelingen voor een nieuwe cao Apotheken van start, maar het loonbod van twee procent werd in het voorjaar van tafel geveegd. Sindsdien protesteerden en staakten apothekersassistenten meermaals op andere plekken in ons land. De kans dat dit ook in onze provincie gebeurt, groeit per dag dat een cao-akkoord uitblijft. ‘De waardering zit ‘m voor ons niet eens zozeer in het geld, maar in de verantwoordelijkheid die we met ons meedragen’, zegt Van Loo.

Apothekersassistenten voeren actie | © RTV Noord

Werkgevers zeggen geen geld te hebben om goede arbeidsvoorwaarden af te spreken en wijzen naar zorgverzekeraars en overheid. Die laatste, in de persoon van minister Agema, wees vorige week vrijdag via de media weer terug naar de werkgevers. Ondertussen gaat het werk voor apothekersassistentes gewoon door.

‘Steeds meer regels’

‘We zijn aan steeds meer regels gebonden en krijgen ook steeds vaker te maken met boze patiënten omdat bepaalde medicijnen niet leverbaar zijn. Dat is gewoon niet leuk meer. We slikken best veel en als je dan niet waardig beloond wordt, maakt dat het allemaal best lastig’, legt Van Loo uit.

Als apothekersassistent komt er best wat bij kijken, vervolgt ze. ‘Het is niet even een doosje medicijnen meegeven en that’s it. Je controleert ook of voorgeschreven middelen passen bij bestaande medicatie die iemand gebruikt. Het gebeurt best vaak dat je een arts moet bellen en moet uitleggen dat het medicijn dat bij iemand is voorgeschreven echt niet samengaat met een ander medicijn.’

‘Doosjes worden naar je teruggesmeten’

Een ander probleem dat zich volgens Van Loo vaker voordoet is dat bepaalde middelen niet leverbaar zijn, ook niet als er sprake is van een preferentiebeleid. ‘Vervolgens ben je een groot deel van de dag bezig om ervoor te zorgen dat je patiënten toch iets meegeeft. Je kunt iemand gewoon geen nee verkopen, terwijl dat soms wel gebeurt. En dan schieten mensen nog weleens uit hun slof en worden ze boos’, zegt ze.

Van Loo is jaren geleden apothekersassistent geworden omdat ze het fijn vindt om een rol van betekenis te spelen in de zorg die iemand anders nodig heeft. Maar als er steeds minder middelen beschikbaar zijn in de apotheek, zijn Van Loo en haar collega’s de boodschappers van het vervelende nieuws. ‘Er wordt tegen je geschreeuwd of de doosjes worden naar je teruggesmeten. Ik ben er inmiddels aan gewend en je laat het dan van je afglijden, maar zoiets is natuurlijk niet leuk.’

Het belang van een betere cao laat zich ook terugzien in de aanwas van jonge apothekersassistenten, stipt Van Loo tot slot aan. ‘In ons filiaal zijn best veel collega’s van mijn leeftijd, misschien zijn er vier of vijf jonger. Maar als je tien of vijftien jaar verder bent en de aanwas blijft uit, hebben we een heel groot probleem.’

‘Een stagiaire in ons filiaal zit in het tweede jaar van haar opleiding tot apothekersassistent en vertelde dat na haar eerste jaar in een klas van dertig leerlingen de helft is afgehaakt. Ze kwamen erachter wat je verdient en gingen een andere opleiding doen. Ook daarom is een goede cao heel belangrijk, want anders sterft ons beroep uit.’

Stakingsdagen

Naast de stiptheidsacties hebben verschillende regio’s al stakingsdagen georganiseerd Dinsdag staakten de assistenten in Den Haag. Dat was de vijfde regionale staking, na eerdere acties in het noorden van Zuid-Holland, de Achterhoek, Zuid-Limburg en in Tiel en Veenendaal. Of Groningen ook mee gaat doen aan de estafettestaking is nog niet bekend. Wel is de actiebereidheid volgens de FNV hier groot.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal