VEENDAM – De hyperloop krijgt steeds meer aandacht binnen Europa. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, heeft haar nieuwe transportcommissaris Apostolos Tzitzikostas de opdracht gegeven om een strategie te ontwikkelen voor de promotie en verdere ontwikkeling van technologieën zoals de hyperloop.
Dat biedt grote kansen voor de regio Veendam, waar het European Hyperloop Center (EHC) gevestigd is en al de eerste stappen richting dit innovatieve transportsysteem worden gezet.
De hyperloop is een vervoerssysteem waarbij capsules door een vacuümbuis razen, aangedreven door magneten. Met snelheden tot wel 700 kilometer per uur zou de hyperloop sneller zijn dan een vliegtuig en veel energie-efficiënter dan traditionele treinen. Het doel is om reizen binnen Europa te versnellen en duurzamer te maken. Veendam kan hierin een belangrijke rol spelen als centrum voor deze technologische doorbraak.
Succesvolle test in Veendam
Recent werd bij het EHC in Veendam een eerste succesvolle test uitgevoerd, waarbij een hyperloopvoertuig 90 meter aflegde in een 420 meter lange buis. Hoewel de snelheid tijdens deze test nog relatief laag was (30 km/u), is deze prestatie een belangrijke stap in de ontwikkeling van de hyperloop. De technologie is nog volop in ontwikkeling, maar de ambitie is duidelijk: Europa klaarmaken voor duurzame, supersnelle transportoplossingen, met Veendam als innovatief middelpunt.
Europa investeert in toekomstbestendig vervoer
Met de nieuwe opdracht van de Europese Commissie om een investerings- en ontwikkelingsstrategie op te stellen voor de hyperloop, is de toekomst van deze technologie dichterbij dan ooit. Dit biedt niet alleen mogelijkheden voor innovatief vervoer binnen Europa, maar plaatst Veendam in de schijnwerpers als koploper in de Europese transportrevolutie.
Volgens Tim Houter, medeoprichter van Hardt Hyperloop, staat Europa voor grote uitdagingen op het gebied van concurrentievermogen en kan de hyperloop daarbij een sleutelrol spelen. ‘Het is geweldig om te zien dat dit nu ook wordt erkend door de Europese Commissie,’ aldus Houter. Hij benadrukt dat transportinfrastructuur altijd een sterke motor is geweest voor groei. ‘Met de hyperloop kan Europa zijn concurrentievermogen aanzienlijk vergroten. Het stelt je in staat om duurzaam binnen drie uur door heel Europa te reizen.’
Naast de economische voordelen ziet Houter ook de hyperloop als een kans voor Europa om wereldwijd erkenning te krijgen voor technologische innovatie. ‘Europa heeft de basis om dit te realiseren, met het meest geavanceerde hyperloop-ontwikkelings-ecosysteem en het technologietestcentrum van het European Hyperloop Center hier in Veendam. Nu is het tijd om deze ambities om te zetten in concrete acties.’