Direct naar de inhoud.

Zorgkosten stijgen met name in Stadskanaal harder dan verwacht

  • door:
  • op:
Het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal | © Hielke Bosch/RTV1

STADSKANAAL/REGIO – De zorgkosten in de regio, en dan met name in Stadskanaal, stijgen harder dan verwacht. Dat blijkt uit gegevens van zorg-informatiecentrum Vektis over declaraties bij verzekeraars, die door Nieuwsuur zijn geanalyseerd. Uit deze analyse blijkt dat de kostenverschillen tussen regio’s toenemen en dat dit te herleiden is naar ongelijkheid in welvaart en opleidingsniveau.

Nieuwsuur vergelijkt in hun analyse de gemeente Stadskanaal met het Gelderse Rozendaal. De gebieden lijken namelijk qua bevolking behoorlijk op elkaar. In beide gemeenten is meer dan de helft van de inwoners ouder dan 45, en de man-vrouwverhouding is redelijk in balans. Op basis van die factoren liepen de verwachte zorgkosten per inwoner voor 2022 dan ook weinig uiteen, zo concludeert Nieuwsuur. Zo’n 3.250 euro in Stadskanaal, en 3.140 euro in Rozendaal.

Maar in de praktijk zijn wel degelijk verschillen tussen de twee gebieden te zien. In Stadskanaal werd in 2022 gemiddeld 3.940 euro gedeclareerd aan zorg in de basisverzekering (inwoners betalen dit dus niet zelf). Daarmee staat Stadskanaal in de top 4 van zorgkosten in Nederland. Rozendaal, daarentegen, bevindt zich met 2.420 euro aan de andere kant van de lijst. In 2011 was het verschil tussen de gemeenten nog maar 300 euro.

Ongelijkheid tussen regio’s

Stadskanaal is qua stijging in de zorgkosten geen uitzondering, dit gebeurd namelijk in heel Nederland. Het zijn vooral de uitdijende verschillen tussen Nederlandse regio’s die opvallen, zoals in onderstaand plaatje te zien is.

© NOS/Nieuwsuur

Hoogleraar gezondheidseconomie Jochen Mierau noemt de gestegen zorgkosten zorgwekkend. Zorgkosten zijn volgens hem een sterke indicator van gezondheid in een regio. ‘Dus we zien ongelijkheid in gezondheid tussen regio’s, wat betekent dat een deel van de bevolking niet kan deelnemen aan de samenleving zoals ze zouden willen’, aldus de hoogleraar tegenover Nieuwsuur.

Sociaaleconomische ladder

De hoogleraar constateerde in zijn onderzoek dat de sociaaleconomische status, een score op basis van welvaart en opleidingsniveau, een belangrijke voorspeller is van hogere zorgkosten. Dit blijkt ook uit de analyse van Nieuwsuur. Zo staat Stadskanaal bijna onderaan de sociaaleconomische ladder, en Rozendaal bovenaan. Mierau: ‘Mensen met een lager inkomen hebben bijvoorbeeld meer stress, wonen in slechtere gebouwen en worden meer blootgesteld aan reclame voor slecht voedsel.’ Bovendien, zegt hij: ‘Een sportabonnement is moeilijker te betalen, en het is goedkoper om 2.000 calorieën aan chips en cola binnen te krijgen, dan aan broccoli.’

Rest van de regio

Ook in de rest van de regio zijn de zorgkosten flink gestegen. Zo werd er in Veendam 3,536 euro per inwoner gedeclareerd in 2022, 53.3% meer dan in 2011. In Borger-Odoorn lag dit percentage ietsje lager: 3,304 euro per inwoner in 2022, 51.5% meer dan in 2011. 

Alleen Westerwolde komt qua cijfers dichtbij Stadskanaal: 3,830 euro per inwoner in 2022, 58.6% meer dan in 2011. 



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal