STADSKANAAL – Eindelijk is er dan een locatie voor de nieuwe school voor Maarsveld, maar daarmee was de kous in de gemeenteraad van Stadskanaal nog niet af. Het voorafgaande rommelige proces, waarbij zelfs het college uit elkaar viel, bleef als een donkere wolk boven het plan hangen. Verantwoordelijk wethouder Ingrid Sterenborg (ChristenUnie) moest zich maandagavond flink verdedigen. De oppositie verweet haar een gebrek aan zelfreflectie, deskundigheid en vooral communicatie.
Een emotionele inspreker uit de straat Brummelkant maakte veel indruk op een deel van de raad. Toen hun straat in 2022 aangewezen werd als locatie, voelden de omwonenden zich overvallen. Evelien Groenewold legde uit hoe zij en haar buurtbewoners zich niet gehoord voelden door de gemeente, hoe hun zorgen werden weggewimpeld en hoe die zorgen uiteindelijk gegrond bleken.
Kindcentrum Maarsveld
Het nieuwe kindcentrum voor de wijk Maarsveld moet onderdak bieden aan basisscholen CBS De Maarsborg, OBS Meester Neuteboom en een kinderopvang die momenteel in zwaar verouderde panden zitten. Al sinds 2019 wordt er gezocht naar een geschikte locatie voor dit scholencomplex, maar de coronapandemie, een roeken (vogel)kolonie en uiteindelijk slecht onderbouwde plannen gooiden keer op keer roet in het eten.
Groenewold verlangde naar zelfreflectie van het bestuur, maar keek met gefronste wenkbrauwen naar eerdere uitspraken van de wethouder tegenover RTV1. Daarin zei Sterenborg dat niet alleen het college, maar ook de raad ‘beter bewust moest zijn van de opdracht en de kaders die we willen stellen’. Dit zorgde bij de bewoners van de Brummelkant voor nieuwe teleurstelling, aldus de inspreker. ‘Waarom niet gewoon zeggen dat er fouten zijn gemaakt, en dat er slecht met ons is gecommuniceerd? Waarom via de pers impliceren dat het een storm in een glas water was?’
Ook een groot deel van de oppositie in de Knoalster gemeenteraad kon de woorden van de wethouder niet bepaald waarderen. ‘In plaats van excuses te maken, lezen we deze reactie’, aldus Harma Zwiers van Lokaal Betrokken. Haar partij drong, samen met de SP, Gemeentebelangen en het CDA, aan op opheldering van de wethouder over het proces.
Verkeersveiligheid
De mensen aan de Brummelkant maakten zich onder andere zorgen over de verkeersveiligheid en de afstand tussen de school en hun woningen. In daaropvolgende gesprekken met de wethouder voelden de Brummelkanters zich niet serieus genomen, iets dat ze meerdere keren duidelijk maakten. Toch liet de gemeente weten dat er absoluut geen andere locatie mogelijk was en dat er gebouwd moest worden in hun straat.
Nu, twee jaar en twee onderzoeken later, is dat beeld helemaal veranderd. Er bleken wel degelijk andere opties te zijn. In totaal werden negen locaties onderzocht. Uiteindelijk kwam, na veel gesteggel, de groene locatie Maarsbroek in het tweede onderzoek als meest positief uit de bus.
Daarop besloot het college van B&W deze positieve uitkomst te volgen en toch de Maarsbroek aan te wijzen. Een grote wens van de gemeenteraad ging hiermee in vervulling. Maar achter de positieve uitkomst schuilt een chaotisch proces, met boze inwoners, een gebroken college en rapporten die tienduizenden euro’s hebben gekost.
‘Het spijt me’
Met dit alles in het achterhoofd keek de gemeenteraad, en dan met name de oppositie, reikhalzend uit naar de reflectie van verantwoordelijke onderwijswethouder Sterenborg. Na een lange schorsing en een berg aan vragen, nam ze plaats achter het spreekgestoelte. ‘We zijn twee jaar verder en één ding is duidelijk: dit proces heeft geen schoonheidsprijs gewonnen’, gaf Sterenborg toe. ‘We hebben verwachtingen gewekt bij inwoners en zij hebben zich overvallen gevoeld. Ik trek me dit heel erg aan. Het spijt me. We hebben de kinderen uit het oog verloren, want uiteindelijk gaat het om de driehonderd leerlingen. We hebben gewoon niet genoeg sturing gegeven aan het proces.’
Ondanks bedenkingen van de oppositie leek met deze excuses de kous af. De voltallige raad liet blijken blij te zijn dat er nu duidelijkheid is en dat de school gebouwd kan worden aan de Maarsbroek. Maar daarmee staat de school er voorlopig nog niet. De komende tijd zal er begonnen worden met de planvorming. Wethouder Sterenborg heeft aangegeven dat zowel inwoners, gemeenteraad als de scholen nauw betrokken zullen worden.
Hoelang het zal duren voordat het nieuwe kindcentrum voor Maarsveld er daadwerkelijk staat, is nog niet duidelijk. Verwacht wordt dat het nog enkele jaren zal duren. ‘Er zullen genoeg leerlingen zijn die ten tijde van de opening al ver op de middelbare school zitten’, besloot Erik Bieze van Gemeentebelangen.
Voor de bouw is een bedrag van ruim negen miljoen euro beschikbaar gesteld.