BORGER-ODOORN – Komen er bij toeristische trekpleisters zoals de hunebedden AED’s? Als het aan stichting Hartveilig Borger-Odoorn ligt, wel. Jaarlijks trekken de hunebedden veel bezoekers, wat de kans op medische noodsituaties vergroot.
Hoewel de Hartstichting in augustus nog waarschuwde dat er in buitengebieden zoals Borger-Odoorn te weinig AED’s beschikbaar zijn, ziet Ruud Boven van stichting Hartveilig Borger-Odoorn dat anders. “De plekken waar geen AED hangt in Borger-Odoorn zijn vaak heidevelden, bossen en weilanden. Je kunt daar wel een AED plaatsen, maar dan moeten er ook mensen zijn”, zegt Boven.
Een AED is een apparaat die levens kan redden door het hart te resetten na een hartstilstand. Met behulp van plakkers op de borst geeft het apparaat een schok die het hart weer in een gezond ritme kan laten kloppen.
AED bij hunebedden
In Borger-Odoorn hangen momenteel 76 actieve AED’s. “Dat kan altijd beter”, aldus Boven. Daarom kijkt stichting Hartveilig naar drukbezochte plekken die nog niet voorzien zijn van zo’n apparaat.
De hunebedden in Borger-Odoorn trekken jaarlijks veel bezoekers, maar op toeristische plekken zoals deze ontbreken AED’s nog steeds. “Bij trekpleisters zoals de hunebedden, het Boomkroonpad of het LOFAR-gebied komen veel mensen. De kans op een hartstilstand is daar groter. Een AED midden in een verlaten bos heeft weinig zin, maar juist op deze drukke locaties is het nuttig”, legt Boven uit.
De stichting is in gesprek met Staatsbosbeheer en andere partijen om te kijken hoe AED’s op deze plekken geplaatst kunnen worden. “Je zou bijvoorbeeld een zuil kunnen neerzetten en stroom aftappen van een nabijgelegen lantaarnpaal”, aldus Boven. Dit zijn opties die de stichting onderzoekt.
‘Heb je een AED? Hang ‘m buiten!’
De stichting benadrukt daarnaast het belang om AED’s buiten op te hangen. Veel AED’s hangen binnen bij bedrijven of liggen bij particulieren thuis, maar dat kan bij noodsituaties een groot probleem zijn. “Elke minuut telt bij een hartstilstand. Als de AED binnen ligt, kan niemand erbij als er hulp nodig is”, zegt Boven.
Een veelgehoorde reden dat mensen hun AED binnen houden, is de angst dat hij gestolen wordt. Die zorgen zijn volgens Boven niet nodig. “In Borger-Odoorn is nog nooit een AED gestolen. Mensen begrijpen hoe belangrijk deze apparaten zijn.” Extra kosten hoeft het ook niet te betekenen. “Wij kunnen helpen met een buitenkast, zodat de AED goed beschermd is en beschikbaar voor de hele buurt.”
Elke week krijgen zo’n 300 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. De overlevingskans is het grootst als binnen zes minuten wordt gestart met reanimatie. Daarvoor zijn openbare AED’s van groot belang.
Meer burgerhulpverleners
Naast openbare AED’s is er in Borger-Odoorn ook een tekort aan burgerhulpverleners. Dit zijn mensen die een reanimatiecursus hebben gevolgd en worden opgeroepen als iemand in de buurt een hartstilstand krijgt. “We hebben nu 733 burgerhulpverleners in Borger-Odoorn, maar dat zouden er 1600 moeten zijn”, legt Boven uit.
Hartveilig Borger-Odoorn biedt gratis reanimatiecursussen aan om het aantal burgerhulpverleners te vergroten. Boven hoopt dat meer mensen zich aanmelden. “Samen kunnen we ervoor zorgen dat er altijd snel hulp is wanneer dat nodig is.”