Site pictogram RTV1

Zoon van Menno overleed aan zeldzame vorm van kanker: ‘Dokters weten ook niet alles’

Menno Klok gaat volgend jaar elke dag tien kilometer hardlopen voor het goede doel | © RTV Drenthe

NIEUW-BUINEN – ‘Ik dacht weleens dat hij geen doorzetter was’, zegt Menno Klok, terwijl hij terugdenkt aan de tijd dat zijn zoon Sten klaagde over pijn. Die rugpijn leek iets kleins, iets onschuldigs, maar het bleek de voorbode van een strijd die Sten niet kon winnen.

Sten, een getalenteerde voetballer van VV Nieuw-Buinen, overleed in maart 2023 aan het Ewing-sarcoom, een zeldzame en agressieve vorm van botkanker. Hij was pas 21 jaar. Zijn overlijden sloeg in als een bom bij zijn familie, vrienden en de voetbalclub. Voor Menno blijft de pijn ondraagelijk, maar ook de frustratie dat er zo weinig bekend is over de ziekte die zijn zoon het leven kostte, is enorm. Daarom onderneemt hij actie.

Kleine pijntjes met grote gevolgen

Sten was 16 jaar toen hij debuteerde in het eerste elftal van VV Nieuw-Buinen. Een veelbelovende toekomst als voetballer lag voor hem, maar kort daarna begon hij te klagen over rugpijn. ‘We dachten toen nog niet dat er iets serieus mis was’, herinnert Menno zich. Twee jaar lang bleef Sten pijnklachten houden, zonder dat er een duidelijke oorzaak gevonden werd.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Sten samen met zijn vader Menno | © Eigen foto

Toen Sten zijn havo-examen deed, begon de pijn ineens ernstiger te worden. Op de dag van zijn laatste examen kreeg hij hoge koorts. ‘Maar hij moest en zou dat examen maken, dus hij ging naar school’, vertelt Menno. Zijn moeder Geja bracht hem direct na het examen naar het ziekenhuis, waar bleek dat zijn bloedwaardes niet goed waren.

Sten werd doorgestuurd naar het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), en daar volgde het slechte nieuws: geen cyste, zoals men aanvankelijk dacht, maar een tumor met uitzaaiingen. De diagnose: Ewing-sarcoom, een zeer zeldzame vorm van kanker die vaak pas laat wordt ontdekt.

‘Het was foute boel’

De volgende maanden waren een zware beproeving voor Sten en zijn familie. Chemo’s, bestralingen, hoopvolle scans: het leek erop dat de behandelingen aansloegen. In de zomer van 2022 wilde Sten weer naar school en voorzichtig beginnen met voetballen. En dat deed hij.

Eén jaar later kwamen bepaalde klachten terug. ‘Hij had bloedingen bij zijn longen, toen wisten we: dit is foute boel. De tumor was terug.’

De artsen vertelden Sten dat de kans op overleven bij een terugkeer van het Ewing-sarcoom slechts tien procent was. Ondanks het harde nieuws bleef Sten vechten, maar geen enkele behandeling sloeg aan. Uiteindelijk kwam het moment waarop de artsen niets meer voor hem konden doen.

De onmacht van de artsen, die geen antwoord konden geven op hoe de ziekte zo ver was gekomen, blijft Menno kwellen. ‘Het kan toch niet zo zijn dat dokters het ook niet weten, omdat er geen geld is voor onderzoek?’, vraagt hij zich gefrustreerd af.

De kennis over het Ewing-sarcoom is beperkt, en dat is voor Menno het pijnlijkste van alles. Jongeren zoals Sten, die vol in het leven staan, krijgen een dodelijke diagnose te horen zonder dat er hoopvolle behandelingen in zicht zijn. Het Ewing-protocol waarmee Sten werd behandeld is al meer dan 15 jaar oud. Wetenschappers staan te popelen om meer onderzoek te doen, maar door gebrek aan financiering blijven nieuwe doorbraken uit.

(Tekst gaat verder onder foto)

De uitvaart van Sten vond plaats op het voetbalveld van VV Nieuw-Buinen | © Eigen foto

Na het verlies van zijn zoon kan Menno niet stil blijven zitten. Hij besluit zijn verdriet en frustratie om te zetten in actie. Daarom gaat hij vanaf 1 januari een jaar lang elke dag tien kilometer hardlopen om geld op te halen voor onderzoek naar het Ewing-sarcoom.

Menno geeft eerlijk toe dat hij geen hardloper is. ‘Ik doe dit niet voor mijn plezier, het is zeker geen hobby’, zegt hij. Zijn doel is om honderd sponsoren te vinden die hem willen steunen in zijn uitdaging.

Het ingezamelde geld gaat naar onderzoekers die onder meer een genetische afwijking hebben ontdekt tussen uitgezaaide en niet-uitgezaaide vormen van het Ewing-sarcoom. Dit onderzoek kan een grote stap voorwaarts betekenen, maar zonder voldoende financiële middelen komt het niet van de grond. Meer informatie over de zeldzame vorm van kanker en de actie van Menno is te vinden op de website van Stichting Ewingsarcoom.

Sten overleed op 16 maart 2023, kort voordat hij met zijn familie de Europacupwedstrijd van Feyenoord tegen Sjachtar Donetsk wilde kijken. Zijn geliefde Rotterdamse voetbalclub won die wedstrijd met 7-1, maar Sten zou dat niet meer meemaken. Hij zou zaterdag 23 jaar oud zijn geworden.

Mobiele versie afsluiten