NIEUW-BUINEN – De woningmarkt is volop in beweging, en de vraag naar woningen lijkt groter dan ooit. Maar om ouderen aan te wijzen als oorzaak van de krapte is te simpel gedacht. De overstap van een vrijstaand huis naar een compact appartement gaat namelijk niet zonder slag of stoot.
Lina Ottens (74) en haar man Geert (75) hebben de beslissing genomen om kleiner te gaan wonen. Na 52 jaar in hun zelfgebouwde huis in 2e Exloërmond te hebben gewoond, laten ze deze vertrouwde plek achter voor een appartement in Nieuw-Buinen.
‘Op een gegeven moment gaat de knop om’
“We woonden er ons hele leven”, zegt Lina. Zij en Geert bouwden het huis in hun jongere jaren en zagen hier hun twee dochters opgroeien. De emotionele waarde is groot en dat maakte de verhuizing een moeilijk besluit. “Maar op een gegeven moment gaat de knop om”, vertelt Lina.
Ondanks haar eigen twijfels was het vooral Geert die eraan moest wennen. “Waarom ga je in zo’n klein appartement wonen?” vroegen leeftijdsgenoten regelmatig. “Ik had graag een plek gewild waar ik nog een beetje kon tuinieren”, geeft hij toe. “Maar op een gegeven moment merk je dat het teveel wordt. De tuin moet netjes blijven, de dakgoten moeten schoon, maar dat lukt allemaal niet meer zoals vroeger.”
De zoektocht
Een nieuw huis vinden ging niet vanzelf. Geert vertelt dat ze aanvankelijk ook keken naar andere vrijstaande woningen. “Maar daar zit natuurlijk ook een tuin bij en die kost veel onderhoud”, zegt hij. Bovendien vonden ze maar moeilijk iets dat gelijkvloers en comfortabel genoeg was voor de toekomst. Uiteindelijk vonden ze hun appartement na één jaar zoeken, en de beslissing werd urgenter toen hun eigen woning binnen anderhalve week verkocht was. “Toen vonden we het wel even spannend”, lacht Geert.
Is het een stap terug?
Volgens makelaar Yvonne Smit-Nieboer ervaren veel ouderen de overgang naar een kleinere woning als een stap terug. “Het gaat natuurlijk om het achterlaten van iets dat je hebt opgebouwd en dat vraagt emotionele voorbereiding”, legt ze uit. “Maar een stap terug is het zeker niet.” Lina en Geert delen deze visie. “Je krijgt er juist iets voor terug”, zegt Lina vastberaden.
Voor Geert betekent het meer tijd voor zijn hobby’s. “Mijn grote hobby is vissen”, vertelt hij met een glimlach. “Vroeger deed ik dat drie keer per week, maar de afgelopen jaren kwam het er amper van.” De tijd die hij nu in de tuin moest doorbrengen voelde vroeger als ontspanning, maar tegenwoordig is het zwaar werk. “Als dat allemaal niet meer hoeft, kan ik weer vissen en samen met Lina gaan fietsen. Dan kunnen we echt genieten van onze vrije tijd.”
Waar Lina en Geert het meest tegenop zien, is het gemis van een tuin. Ze gaan straks op de eerste verdieping wonen met een balkon. “Dat zal wel even wennen zijn. Ik kan niet meer zomaar even naar buiten lopen om een rondje in de tuin te maken”, vertelt Lina. Toch ziet Geert het van de positieve kant: “Dat went vanzelf wel.”
“Een appartement is voor ouderen de ideale woonomgeving, ook sociaal gezien,” zegt Smit-Nieboer. Lina knikt; vroeger had het stel in 2e Exloërmond meer sociale contacten dan nu. Ze hoopt dat dit in het appartementencomplex weer terugkomt. “Hier voelt het gelukkig niet als een bejaardenhuis. Er komen allerlei leeftijden samen in het complex, en ik zag al wat kinderen op straat rondlopen. Je hoort er gewoon bij.”
‘Het duurt even’
Makelaar Smit-Nieboer, die veel senioren begeleidt bij hun zoektocht, adviseert ouderen om zich goed voor te bereiden op zo’n grote stap. “Ik krijg er kippenvel van als ik hoor dat ouderen verantwoordelijk zouden zijn voor de woningproblematiek”, zegt ze stellig. “Er speelt zo veel op de woningmarkt, het is een ingewikkeld systeem met vertragingen op verschillende fronten. Ouderen blijven niet per se te lang in hun woning. Ze moeten de tijd krijgen om die stap op hun eigen tempo te maken.”
Haar advies voor wie erover nadenkt: kijk rustig rond, ga in gesprek met kinderen, kennissen en vrienden en vraag vooral veel advies bij de makelaar. “Het duurt even voordat je er rijp voor bent.”
Een nieuwe start
Lina en Geert kunnen in december hun nieuwe appartement te betrekken. En hoewel het afscheid van hun oude huis zwaar is, voelen ze dat de tijd rijp is voor deze nieuwe fase. “Je was twee dagen per week in de tuin bezig en dan komt er verder niks van terecht”, zegt Geert. “Nu krijg ik juist meer ontspanning terug. Ik kan weer genieten van de natuur.” “We zijn klaar voor een nieuwe start”, besluit Lina met een glimlach.