BORGER – De Amerikaanse verkiezingen lopen op z’n einde. De laatste uitslagen druppelen binnen, maar duidelijk is dat Donald Trump de 47e president van de Verenigde Staten zal worden. Ook in het stadje Borger in Texas won Trump, een heel andere uitslag dan bij de ‘verkiezing’ die RTV1 hield in het Drentse Borger.
Om te kijken hoe de naamgenoten zouden stemmen stond RTV1 op de Amerikaanse verkiezingsdag in het centrum van het Drentse Borger om te kijken hoe ze daar zouden stemmen als de Drentenaren Amerikanen zouden zijn. Ze bleken een behoorlijke voorkeur voor de democraat Kamala Harris te hebben. Maar liefst 92,68% stemde op Harris. ‘Er moet iets veranderen in Amerika. Die Donald Trump vind ik helemaal niks,’ zo geeft één van de stemmers aan. Een andere stemmer geeft aan dat het geen moeilijke keuze was. ‘In principe moet het voor heel Amerika geen moeilijke keuze zijn.’ Daarop voegt een ander toe. ‘Trump is echt een gevaar voor de democratie en daarmee voor de wereld.’
Zo anders ging het vannacht duizenden kilometers verderop in het Texaanse Borger. In Hutchinson County, waar Borger onder valt, stemde 88,3% op Donald Trump. Een vergelijkbare uitslag met vier jaar geleden. Toen stemde 87,6% op ‘The Donald’. Het percentage stemmers dat voor de Democraten koos ligt haast gelijk met vier jaar geleden: 11,0% tikte de naam van Kamala Harris aan. Dit lag in de lijn der verwachtingen, aangezien een meerderheid van de stemmers in Texas sinds 1976 altijd Republikeins stemt.
Hoe werken de Amerikaanse verkiezingen?
Het verkiezingsstelsel van de Verenigde Staten werkt doormiddel van een kiescollege, bestaand uit 538 kiesmannen. Iedere staat heeft een aantal kiesmannen, afhankelijk van het aantal inwoners. Zo heeft Texas er 40 en Alaska slechts 3. De presidentskandidaat die de meeste stemmen haalt in een staat krijgt alle kiesmannen. Wie er uiteindelijk de meeste kiesmannen heeft, mag zich president van de Verenigde Staten noemen.