Direct naar de inhoud.

Veenkoloniale Amerikanen: van ‘hoe kan dit’ tot ‘Trump enorm onderschat’

  • door:
  • op:
Trump heeft de Amerikaanse verkiezingen gewonnen. Inwoners uit Exloo en Nieuw-Buinen reageren | © Hielke Bosch/RTV1

REGIO – Donald Trump heeft de Amerikaanse verkiezingen gewonnen. Nog niet alle stemmen zijn geteld, maar de overwinning heeft Trump binnen. De uitslag zorgt voor reuring onder Drenten in Amerika en Amerikanen in Drenthe.

“Hoe kan dit?”, vraagt de half-Amerikaanse Alexandra Zwiers-Grassgreen uit Nieuw-Buinen zich af. Toen ze vanochtend wakker werd, was ze een illusie armer. “Heeft de Amerikaanse bevolking niets geleerd van de vorige vier jaar dat Trump president was? De ellende die hij toen heeft veroorzaakt en nu kiest meer dan de helft van de bevolking weer voor die man. Dit is nog erger dan acht jaar geleden, toen Trump voor het eerst president werd.”

Onderschatting

Voor Jorrit van der Kooi, oud-inwoner van Exloo die woont in Los Angeles, is de uitslag geen verrassing. Hij zat tot diep in de nacht gekluisterd aan de televisie. Hoewel de peilingbureaus uitgingen van een nek-aan-nekrace met de Democratische kandidaat Kamala Harris, is Trump “enorm onderschat”, analyseert Van der Kooi. Hij ziet parallellen met 2016 en 2020, toen Trump beter scoorde dan waar veel polls op rekenden. “Het blijkt dat de peilingen er wéér naast zitten.”

Van der Kooi volgde de campagne in aanloop Election Day op de voet en raakt er bijna niet over uitgepraat. “Toch is politiek geen onderwerp waar graag over wordt gesproken. Mensen generen zich een beetje om zich uit te spreken, zijn misschien bang in conflict te komen over wie hun favoriete kandidaat is.” Omdat Van der Kooi niet overtuigd werd van Trump noch Harris, koos hij voor independent-kandidaat Robert Kennedy, die zich al had teruggetrokken. “Een proteststem”, duidt hij zijn keuze.

Onder landgenoten proefde hij geen uitgesproken voorkeur. “Mensen zijn niet echt fan van Trump. Maar ook niet van Harris, zelfs onder de Democraten merk je dat.” Licht ironisch: “Opmerkelijk dat een land met meer dan 300 miljoen inwoners geen betere kandidaten kan vinden.”

Onbegrip

Zwiers-Grassgreen is de dochter van een Amerikaanse vader en een Nederlandse moeder. Ze ging in Amerika naar de middelbare school en werkte er enige tijd. Haar familie woont in de swing state North Carolina. Bij haar heerst onbegrip. “Acht jaar geleden dacht ik: hoe kun je op Trump stemmen? En nu stemt een meerderheid weer op hem. Ik denk dat er onvrede heerst onder veel Amerikanen. Trump kan blijkbaar heel overtuigend zijn tegenover de supporters die hij heeft.”

“De laatste tijd zag je op social media verschillende Republikeinen die aangaven op Harris te stemmen. Die stonden niet achter Trump zijn beleid. Dat was echt een ding”, weet de inwoonster van Nieuw-Buinen. Maar dat heeft Harris weinig geholpen. “Bij veel Trump-stemmers denk ik: weet je wel wat voor consequenties dit heeft? Bijvoorbeeld op het gebied van abortus. Toch zijn er nog steeds vrouwen die vol overtuiging stemmen op Trump. Die gaan af op zijn geluid, op zijn duidelijke boodschap. Ik denk dat dat het verschil heeft gemaakt. Zijn boodschap was duidelijker dan die van Harris.”

Tegelijkertijd zag ze dat er veel misinformatie werd gedeeld. “Dan zie ik in een verkiezingsfilmpje iemand zich afvragen waar Obama was tijdens 9/11. Dat was zeven jaar voordat hij president werd. Toch weet Trump mensen te overtuigen van zijn gelijk. Op zo’n moment schaam ik me voor mijn Amerikaanse achtergrond.”

Toekomst

Bij de eerste verkiezingswinst van Trump, in 2016, zag Jorrit van der Kooi een land dat verdeeld achterbleef. Waartoe zijn winst nu leidt? “Ik vind dat moeilijk. Misschien probeert hij het land meer verenigd te krijgen. Dat is wel moeilijk, we gaan het zien.”

Van der Kooi heeft het voor even wel gezien, na een halve dag voor de tv. “Het is nu kwart voor 12 op de dinsdagavond. Ik ga zometeen naar bed”, zegt hij tot besluit.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal