Direct naar de inhoud.

Raad Borger-Odoorn blijft aandacht vragen voor woningbouw en worstelt met oplopende kosten jeugdzorg

  • door:
  • op:
Het gemeentehuis in Exloo. | © Jelmer Wijnstra/RTV1

EXLOO – De gemeenteraad van Borger-Odoorn heeft bij de begroting nogmaals de nadruk gelegd op het belang van woningbouw en de hoge kosten van het sociale domein. Daarnaast is de raad blij met de voortgang van de Nedersaksenlijn, maar zijn er ook vraagtekens.

Door: Jelmer Wijnstra & Mirthe Zuhorn (RTV Drenthe)

Waar er de afgelopen jaren al 180 woningen in Borger-Odoorn zijn gebouwd blijft ook woningbouw een aandachtspunt voor de gemeente. Zo wil de PvdA graag een vereveningsfonds voor sociale woningbouw. Met dit fonds wil de partij ontwikkelaars stimuleren om bij bouwprojecten minimaal dertig procent van hun woningen in de sociale sector te bouwen.

Fractievoorzitter Yannick Olij licht toe: ‘Bij meer dan dertig procent sociaal bouwen ontvangen ze een beloning uit het fonds. Bij minder moeten ze juist een bijdrage in het fonds storten.’ De partij wijst erop dat andere gemeenten al met succes een vergelijkbare aanpak hebben ingevoerd. Wethouder Henk Zwiep (PvdA) geeft aan dat de gemeente onderzoek gaat doen naar zo’n fonds.

Woningbouw in Drouwen

Daarnaast zien GroenLinks, Gemeentebelangen en de ChristenUnie graag dat er iets wordt gedaan met woningbouw op het terrein van voormalig café-restaurant ‘De Oude Waag’ in Drouwen. Deze locatie biedt volgens de partijen een mooie kans voor inbreiding. ‘We zien hier een kans voor woningbouw voor starters en ouderen die willen doorstromen,’ aldus fractievoorzitter Pieter de Groot van GroenLinks. De gemeente is op dit moment in gesprek met de eigenaar van het pand om woningbouw mogelijk te maken.

Het vervallen restaurant ‘De Oude Waag in Drouwen. | © Jelmer Wijnstra/RTV1

De raad maakt zich ook zorgen over schade aan woningen door klimaatverandering, zoals verzakkende funderingen en vochtproblemen door overstromende kruipruimtes. Deze problemen brengen hoge kosten met zich mee, waar individuele bewoners vaak niet tegen zijn verzekerd.

Gemeentebelangen, D66, GroenLinks en het CDA willen daarom een meldpunt voor deze klimaatschade, naar voorbeeld van het meldpunt in Emmen. ‘Onze inwoners mogen hier niet alleen voor opdraaien,’ stelt fractievoorzitter Eisso Kronenberg van Gemeentebelangen. ‘We moeten kijken hoe we hen vanuit de gemeente kunnen ondersteunen.’

Lastige kwestie

Volgens wethouder Jeroen Hartsuiker is dit een lastige kwestie. ‘Schade aan een fundering hoeft niet alleen aan klimaatverandering te liggen.’ De wethouder geeft wel aan dat er door bodemdaling een verhoogde kans op schade aan woningen is in het veengebied. ‘Bewoners moeten een melding bij ons als gemeente kunnen doen, maar we moeten wel eerlijk zijn dat wij daar geen expertise voor in huis hebben.’ Bewoners kunnen die melding ook doen bij het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF). Daarnaast bood Hartsuiker aan om een bijpraatsessie te organiseren met experts op dit gebied.

Tekorten op jeugdzorg

Daarnaast vragen alle partijen aandacht voor het sociaal domein. De kosten blijven maar stijgen voor onder andere jeugdzorg. De gemeente heeft dan ook een tekort van 1,7 miljoen euro voor het komende jaar op jeugdzorg. ‘Het is van groot belang dat we hierin een balans vinden. Onze inwoners rekenen op ons om hen te ondersteunen in moeilijke tijden,’ zo vertelt fractievoorzitter Annemiek de Groot van Leefbaar Borger-Odoorn.

Volgens D66 is er een toenemende bureaucratie binnen het sociaal domein. Pieter de Groot van GroenLinks ziet daarbij een oplossing in groepstherapie. ‘Dit ter verlaging van de kosten en de wachttijd’. De Christen Unie en het CDA willen graag een relatie/scheidingsloket. ‘Uit onderzoeken is gebleken dat relatieproblemen en scheidingen leidt tot een verhoogde druk op de jeugdzorg,’ aldus Erik Braam.

Veelkoppig monster

Wethouder Ankie van Tongeren (CDA/ChristenUnie) is het met de raad eens dat de jeugdzorg een ‘veelkoppig monster’ is. ‘Een loket is niet direct nodig. We moeten zorgen dat mensen die kampen met relatie- en scheidingsproblematiek ons kunnen vinden met de hulpvraag. Een loket zou een optie kunnen zijn, maar misschien is een team of andere vorm een meer passende oplossing.’ Groepsaanbod vindt de wethouder een goede suggestie. “Ouders willen vaak individuele hulp, maar met groepsgericht aanbod kunnen mensen met dezelfde hulpvraag elkaar ook ondersteunen”. Daarnaast zet Borger-Odoorn veel in op preventie om de vraag naar jeugdzorg te verminderen.

Nedersaksenlijn

Hoewel de Stichting Nedersaksenlijn optimistisch blijft over de kansen voor het project, maakt het kabinet voorlopig geen middelen vrij voor vervolgonderzoek, zo werd woensdagavond bekend. Toch wil Borger-Odoorn volgend jaar een extra 100.000 euro vrijmaken voor de Nedersaksenlijn naast de 50.000 euro die het ieder jaar al in de lijn investeert. Het geld is vooral bedoeld voor planvorming in het gebied rondom de Nedersaksenlijn met betrekking tot bijvoorbeeld woningbouw en bedrijvigheid. In de gemeenteraad zijn de meningen daarover verdeeld. ‘We moeten niet onderschatten wat voor impuls deze extra bereikbaarheid voor onze regio kan betekenen,’ zo geeft fractievoorzitter Yannick Olij van de PvdA aan.

De Nedersaksenlijn die Groningen via Stadskanaal met Oost-Nederland moet verbinden | © Arriva/RTV1

Gemeentebelangen ziet dat hetzelfde, maar heeft ook vraagtekens. ‘Goed om te zien dat er een momentum aan het ontstaan is, maar zodra er een juichstemming is worden wij voorzichtig,’ aldus fractievoorzitter Eisso Kronenberg. GroenLinks refereert aan de 75 procent regel. Die regel houdt in dat er bij vervolgonderzoeken van dergelijke projecten zicht moet zijn op tenminste 75 procent van het benodigde geld (1,3 miljard red.). ‘Daarom is het rijkelijk vroeg dat wij nu een ton extra aan de kant zetten. In Den Haag staat er namelijk nog geen cent apart.’

Wethouder Jeroen Hartsuiker (VVD) deed een voorstel om een werkgroep vanuit de raad op te zetten over de Nedersaksenlijn. ‘Er komt bijna elke dag nieuwe informatie over de Nedersaksenlijn. Als ik dat de raad allemaal toestuur zullen ze daar niet vrolijk van worden. Het is wel goed om hierover in een werkgroep over te spreken en een visie te gaan ontwikkelen.’



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal