Direct naar de inhoud.

Raad Borger-Odoorn wil plan tegen armoede: ‘We kunnen niet wegkijken’

  • door:
  • op:
Foto ter illustratie. | © Unsplash

EXLOO – In Borger-Odoorn leefden vorig jaar 620 inwoners onder de armoedegrens, volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Cijfers die de aandacht trekken en daarom wil de gemeenteraad van Borger-Odoorn, op initiatief van de PvdA, samen met wethouder Bernard Jansen (Leefbaar Borger-Odoorn) een plan maken voor de bestrijding van armoede.

Door: Jelmer Wijnstra & Mirthe Zuhorn (RTV Drenthe)

Volgens de cijfers van het CBS leefden er vorig jaar in totaal 2,4 procent van de inwoners onder de armoedegrens. Ter vergelijking: in Veendam (2,7 procent) en Stadskanaal (3,1 procent) is dat percentage hoger. Ondanks de relatief gunstige cijfers ten opzichte van andere gemeenten ziet de PvdA de noodzaak om een plan voor armoedebestrijding te ontwikkelen. ‘Wij kunnen niet accepteren dat zoveel mensen in onze gemeente niet in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien,’ aldus fractievoorzitter Yannick Olij.

Preventie ontzettend belangrijk

De raad gaf bij de behandeling van de kadernota vorig jaar al het startschot voor zo’n plan. Dat plan zal voornamelijk gericht moeten zijn op preventie. De Stichting Sociale Teams in Borger-Odoorn wijst ook naar het belang van een preventieve aanpak.  Vroegsignalering draagt écht enorm veel bij. Schaamte zorgt er echter voor dat mensen niet altijd om hulp vragen,’ aldus Ilona Benjamins van de Sociale Teams.

Daarnaast willen de Sociale Teams af van de vergelijking tussen het zand- en het veengebied in de gemeente. ‘Er is inderdaad een verschil in mentaliteit, maar uiteindelijk kampen mensen overal met dezelfde problemen.’  Onderzoek van het Trendbureau Drenthe ondersteunt deze uitspraak. Zo is het percentage huishoudens met een inkomen dat tot de lage-inkomensgrens behoort in Borger en Drouwen vergelijkbaar met dat in Nieuw-Buinen en 2e Exloërmond, namelijk tussen de 3 tot 3,5 procent. Alleen Valthermond zit fors hoger. Daar heeft 4,5 procent van de huishoudens een inkomen onder de lage-inkomensgrens.

Rol van de gemeente

Het debat donderdagavond draaide vooral om de vraag hoe ver de gemeente moet gaan in haar aanpak. Veel partijen vinden dat de gemeente het voortouw moet nemen. “Maar werkt het wel als de rijken beslissingen gaan maken voor de armen?”, vraagt Erik Braam (ChristenUnie) zich af. “Maak plannen niet over de mensen, maar met de mensen.”

Een belangrijk punt dat tijdens het debat eveneens naar voren kwam, is het effect van armoede op de levensverwachting. Onderzoek toont aan dat mensen in armoede gemiddeld vijf jaar korter leven dan mensen met een hoger inkomen. ‘Waar je wieg staat, maakt een groot verschil. Zolang ouders in armoede leven, groeien kinderen op in armoede. Als je altijd bezig bent met overleven, kun je niet echt leven,’  aldus Olij.

De volgende stap is nu aan wethouder Jansen. ‘We kunnen wel pleisters blijven plakken, maar laten we nu vooral aan het werk gaan,’ zo sloot Heidi Edens van Gemeentebelangen af.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal