VEENDAM – Het bedrijf Nedmag in Veendam dat magnesiumzout wint, is bezig met een proef om zeewier te telen. Daarbij maakt het gebruik van zoutwaterstromen uit de fabriek, die rijk zijn aan magnesium en calcium. Speciaal voor dit project werkt Nedmag samen met buurbedrijf Husa, een railgoederenvervoerder. In een hal van dat bedrijf is een zeewierlaboratorium opgebouwd.
Water blijft in beweging
In de hal staan grote en kleinere bakken waarin zeewier dwarrelt. In sommige bakken draaien schoepen rond om het water in beweging te houden, in andere wordt lucht door het water geblazen. Boven de bakken hangen lampen en verwarmingsapparatuur.
Het wier dat hier groeit is zogeheten ulva-zeewier, dat ook wel zeesla wordt genoemd. Het is een groen wier dat rijk is aan vitamines, mineralen en eiwitten.
Dubbele Dijk
De zeewierteelt maakt deel uit van het programma dat zich ook richt op zilte landbouw en aquacultuur in het gebied binnen de ‘Dubbele Dijk’ bij Bierum. Ook daar wordt geëxperimenteerd met de kweek van zeewier.
Gecontroleerde omstandigheden
‘Het grote verschil is dat de kweek daar in de open lucht plaatsvindt, en hier in een overdekte hal’, zegt manager business development Anko Vos van Nedmag. ‘We kunnen hier het hele jaar rond werken onder gecontroleerde omstandigheden: lichtsterkte, temperatuur en zoutgehaltes in het water kunnen we regelen. Het water dat we gebruiken is rijk aan zouten. We proberen de ideale mix te vinden voor de kweek van zeewier.’
‘Wij zien hier toekomst in’
Vos vervolgt: ‘Het is een fascinerende wereld. Het idee om dit te gaan doen ontstond ongeveer twee en een half jaar geleden. We zien dat er in Nederland veel partijen bezig zijn met de kweek van zeewier. Wij willen ook graag aansluiten bij de eiwittransitie, van dierlijk naar plantaardig. Wij zien daar toekomst in op de langere termijn. Ons droombeeld is dat we uiteindelijk kunnen opschalen naar een grote zeewierproductie op deze locatie.’
Magnesium en calcium
‘Omdat er hier onder gecontroleerde omstandigheden gewerkt kan worden kun je zeewier van heel hoge kwaliteit kweken, waarvan premium producten gemaakt kunnen worden voor bijvoorbeeld cosmetica, voedingssupplementen en farmaceutica’, zegt Rob van Haren, de projectleider van de ‘Dubbele Dijk.
‘Gewoon zeewater bevat veel natrium, maar hier hebben we hoge concentraties magnesium en calcium, en die zijn heel goed voor de gezondheid.’
Salade
‘Maar je kunt zeewier ook echt als een salade gebruiken’, vervolgt Van Haren. ‘Het smaakt een beetje als zoutige boerenkool. Je kunt er zelfs een flinke stamppot van maken.’ Hij heeft hoge verwachtingen van de teelt bij Nedmag: ‘Als we juiste samenstelling in handen hebben en jaarrond kunnen telen kan het snel gaan. Ik denk dat we over anderhalf jaar met producten naar de markt kunnen.’