STADSKANAAL – Betrokken bewoners van de wijk Maarsstee hebben afgelopen weekend de handen ineen geslagen tijdens een opruimactie, waarbij grofvuil gratis in containers kon worden afgevoerd. Het initiatief zorgde niet alleen voor een schonere buurt, maar bracht ook bewoners dichter bij elkaar.
De actie ontstond nadat Ellen Bosma geïnspireerd raakte door de containers die tijdens renovatiewerkzaamheden bij de flats aan de Belgiëlaan werden geplaatst. Bosma, die zelf al meer dan 24 jaar in Maarsstee woont, weet wat er in haar wijk speelt en waar bewoners behoefte aan hebben. Het grofvuilprobleem is een van de thema’s die op haar radar kwam. ‘Veel mensen die hier wonen hebben het niet breed. Naar de vuilstort gaan kost zo’n 12 euro en dat is voor sommigen een bedrag dat ze echt niet kunnen missen.’
(De tekst gaat verder onder de foto)
Oud & Nieuw
Volgens Bosma zijn de gevolgen van dit financiële obstakel groot. ‘Er zijn mensen in de wijk die vanwege de kosten het grofvuil niet naar de stort brengen maar het rondom oudejaarsdag in brand steken.’ De branden die hierdoor ontstaan zorgen op hun beurt weer voor onveilige situaties. ‘Hulpdiensten kunnen rond oudejaarsdag de wijk slechter bereiken omdat er veel brandjes zijn’, aldus Bosma. Om deze gevaarlijke situaties te voorkomen en mensen uit de wijk te helpen met hun grofvuil, klopte Bosma aan bij Welstad.
Een dag gratis vuil storten
Ze stelde voor om de grofvuilcontainers die ze eerder dit jaar had zien staan, ook één dag naar meerdere straten in de wijk te laten komen zodat bewoners deze dag gratis vuil zouden kunnen storten. Ze kwam in contact met buurtwerker Dennis Broekema van Welstad. ‘Dennis zei: als jij voor een groep mensen zorgt die kunnen helpen, dan kunnen die containers geregeld worden’, vertelt Bosma trots.
Zo gezegd, zo gedaan. In samenwerking met Lefier, bewonersplatform Maarsstee en Welstad zorgde Bosma en andere betrokken buurtbewoners ervoor dat er containers kwamen voor de bewoners van de Gelderselaan, Overijsselselaan, Drentselaan en een klein stukje van de Belgiëlaan.
(De tekst gaat verder onder de foto)
Saamhorigheid
Naast een schone, en hopelijk veilige, wijk had de actie ook een sociaal effect. Buurtbewoners kwamen op zaterdag samen om elkaar te helpen met het inzamelen van het grofvuil. Een groep van zo’n 15 kinderen hielp mee met het prikken van afval in de wijk. Ook wethouder Goedhart Borgesius kwam langs om de aanpak te bekijken en in gesprek te gaan over het probleem.
(De tekst gaat verder onder de foto)
‘Het was mooi om te zien hoe enthousiast mensen reageerden’, vertelt Bosma. ‘Mensen die elkaar niet kenden of elkaar normaal gesproken niet spraken kwamen op deze dag met elkaar in contact of hielpen elkaar met het verzamelen van het vuil. Dit doet de saamhorigheid in de wijk goed.’ Bosma hoopt dat de actie ook andere wijken kan inspireren om hun voorbeeld te volgen.