VEENDAM – Uit een onderzoek van TU Delft en GeoDelta in opdracht van Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) blijkt dat er geen extra schade komt door gestapelde mijnbouw rondom Veeendam. Toch lopen er nog extra onderzoeken naar de situatie rond de zoutwinning in de Parkstad. De resultaten van dat laatste onderzoek worden aan het eind van het eerste kwartaal van 2025 verwacht.
De rapporten geven aan de de bodemdaling door de gecombineerde effecten gas- en zoutwinning in het gebied de bodemdaling verergerd. Ook valt te lezen dat de bodemdaling niet alleen gevolgen heeft voor de stabiliteit van de ondergrond, maar ook voor de gebouwen en infrastructuur in de regio.
Bodemdaling is het proces waarbij de bodem zakt door ondergrondse activiteiten, zoals mijnbouw. In het geval van zoutwinning wordt zout uit de ondergrond gehaald, wat leidt tot een afname van het volume van de bodem. Dit effect wordt versterkt wanneer andere vormen van mijnbouw, zoals gaswinning, zich in dezelfde gebieden bevinden. De druk die op de bodem wordt uitgeoefend, veroorzaakt scheuren en verzakkingen in de grond, wat kan leiden tot structurele schade aan gebouwen en infrastructuur.
(Tekst gaat verder onder foto)
De rapporten bevestigen dat de bodemdaling in het gebied rondom de zoutwinning in Veendam bijzonder groot is. De bodemdalingskom is hier steiler en dieper dan in de omliggende regio’s, wat een verhoogd risico op schade betekent. Gebouwen in de regio, waaronder woningen, kunnen schade ondervinden, zoals scheuren in muren en funderingen.
De onderzoekers geven aan dat de precieze gevolgen van de gecombineerde mijnbouwactiviteiten moeilijk volledig te voorspellen zijn door de complexiteit van de ondergrond en de wisselwerking tussen de verschillende soorten mijnbouw. Daarom gaat de onderzoeksgroep verder onderzoek doen naar de lange termijn effecten van de zoutwinning in Veendam en omgeving.