Direct naar de inhoud.

Harm uit Valthermond helpt jongeren aan een betaalbare woning: ‘Ze willen geen opknappers’

  • door:
  • op:
Harm Greven op het stuk land aan het Noorderdiep in Valthermond | © RTV Drenthe

VALTHERMOND – Harm Greven neemt het heft in eigen handen in Valthermond. Het woningtekort voor jongeren is hier, net als in veel andere dorpen, een groot probleem. Dat merkte Harm ook in zijn eigen gezin. Zijn drie jongvolwassen zoons die graag in het dorp willen blijven, konden simpelweg niets vinden wat betaalbaar was.

“Toen zei mijn zoon: ‘We willen gewoon een kleine vrijstaande woning’, en dat zette me aan het denken. Waarom maken we die niet zelf?” Met die gedachte ontstond een ambitieus plan: twaalf betaalbare starterswoningen bouwen aan het Noorderdiep.

De zoon van Harm heeft hier sinds een aantal jaar een stuk grond in eigendom. “De perfecte plek om zo’n plan te realiseren”, aldus Harm.

Kansen voor de jonge generatie

Jongeren met vast werk en een sterke binding met de regio hebben simpelweg geen kans om een betaalbare woning te bemachtigen. “Je hoort dat jongeren al jaren zoeken, maar telkens overboden worden door mensen van buitenaf”, vertelt Harm. “Met deze woningen wil ik hen een eerlijke kans geven.”

Zijn plan? Twaalf compacte, duurzame woningen bouwen die passen in het landelijke karakter van Valthermond. Geen overbodige luxe, maar praktische en stijlvolle huizen die jongeren zelf mee kunnen vormgeven. “Ze hebben al laten weten dat ze geen opknappers willen. Ze willen een huis dat af is. Dit biedt ze precies wat ze zoeken.”

De tekst gaat verder onder de foto:

Een impressie van de twaalf woningen die Harm wil realiseren | © Meander Architectuur

Wat het plan van Harm zo bijzonder maakt, is de samenwerking. De vier jongeren die tot nu toe interesse hebben getoond, kennen elkaar al goed. “De een is timmerman, de ander metselaar, weer een ander glaszetter”, zegt Harm. “Ze kunnen elkaar helpen tijdens de bouw. Dat houdt de kosten laag.” Deze samenwerking wordt georganiseerd via een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO), een aanpak waarin toekomstige bewoners gezamenlijk het bouwproces sturen. Deze CPO moet nog worden opgericht. “Het mooist is om eerst twaalf gegadigden te vinden, en dan de CPO vast te leggen.”

De woningen worden casco opgeleverd, wat betekent dat er bespaard kan worden door de afwerking zelf te doen. De inschatting van Harm is dat de huizen voor zo’n €275.000 (inclusief grond) gebouwd kunnen worden. “Dat is ons streefdoel, zodat het echt haalbaar blijft voor de doelgroep.”

Niet alleen jongeren zijn welkom. “Ik zou het zelf graag willen inrichten als knarrenhof, dus voor jong en oud. Een mix van verschillende generaties dus. Maar tot nu toe ben ik voornamelijk met jongeren in gesprek, want die werden ontzettend enthousiast van dit idee.”

De tekst gaat verder onder de foto:

Vier woningen vanaf een zijaanzicht | © Meander Architectuur

Het project heeft een persoonlijke tint voor Harm. Het stuk grond aan het Noorderdiep is familiebezit en maakt dit initiatief extra speciaal. “Hier stond vroeger een boerderij, die in 1972 is gesloopt. Nu willen we deze plek nieuw leven inblazen. Misschien gaat een van mijn zoons hier wel wonen. Twee van hen wonen nog thuis en willen graag iets betaalbaars in het dorp.”

Toch ziet Harm het groter dan alleen zijn eigen gezin. “Ik doe dit voor de gemeenschap. Mensen uit Valthermond en omstreken die hier sociaal en economisch gebonden zijn, verdienen een kans. Dit project biedt hen die mogelijkheid.”

Duurzaam, betaalbaar en toekomstgericht

Duurzaamheid staat centraal in het plan. De woningen worden energieneutraal gebouwd, met zonnepanelen en goede isolatie. “Hoe kleiner de woning, hoe minder energie je nodig hebt”, legt hij uit. Het ontwerp van de huizen – een moderne schuurwoning – past in het landschap. “Veel ramen, een landelijke uitstraling, en toch modern. Het is een praktische bouwstijl die snel en efficiënt gerealiseerd kan worden.”

De tekst gaat verder onder de foto:

Twee schuurwoningen aan het Noorderdiep in Valthermond, waarop Harm zijn plannen gebaseerd heeft
Twee schuurwoningen aan het Noorderdiep in Valthermond, waarop Harm zijn plannen gebaseerd heeft | © RTV Drenthe

Hoewel de eerste geïnteresseerden al klaarstaan om te beginnen, heeft Harm nog een paar hordes te nemen. “De grond is nu nog agrarisch, dus we moeten een bestemmingswijziging aanvragen bij de gemeente en provincie. Daarnaast willen we peilen hoe de omgeving over de plannen denkt.” Maar Harm blijft optimistisch. “Het is geen massieve bouw. De opzet is ruimtelijk en past perfect in het buitengebied. Als alles meezit, kunnen we over een jaar beginnen met bouwen en staan de woningen er binnen twee jaar.”

Wat Harm drijft, is simpel: het creëren van kansen. Kansen voor jongeren om een thuis te vinden en voor ouderen die kleiner willen wonen. “Dit wordt geen tijdelijke oplossing”, benadrukt hij. “Deze woningen zijn bedoeld om hier honderd jaar te blijven staan.”



-Meest gelezen artikel-

-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal