
STADSKANAAL – In 2024 viel er in Stadskanaal weer van alles te beleven. Van politiek gedoe tot een Bassie & Adriaan als blikvanger op de weg: hieronder vind je het nieuwsoverzicht van ’t Knoal.
Joelle Ham verlaat de SP
Er is veel te doen rondom de Knoalster politiek dit jaar. Het startshot werd gegeven op de laatste dag van januari, toen liet SP-raadslid Joelle Ham weten de socialistische fractie te verlaten en haar zetel mee te nemen. Ham liet weten het de steeds minder vaak eens te zijn met haar partij, zeker als het gaat om de standpunten rondom discriminatie en de positie van vrouwen. Ook de toon van de SP was volgens het raadslid steeds vaker niet haar geluid.
Ham blikt in het tv-jaaroverzicht van RTV1 nog één keer terug op haar vertrek en de tijd als onafhankelijk raadslid. Het televisie-jaaroverzicht is oudejaarsavond vanaf 19:00 uur te zien op RTV1.

Bezoek minister Hugo de Jonge
Dan gaan we gelijk door naar wat landelijke politiek. In februari bezocht toenmalig minister van binnenlandse zaken, Hugo de Jonge (CDA), Stadskanaal. Dit deed hij in het kader van de presentatie van het ‘Masterplan Regiocentra Groningen’; een plan dat ervoor moet zorgen dat de elf Groningse kernen (met o.a. Stadskanaal, Musselkanaal, Pekela etc.) een flinke boost krijgen.
Na bij het gemeentehuis uit de bus te zijn gestapt, ging de minister, samen met onder andere burgemeester Klaas Sloots, te voet richting het Mercurius Business Park voor de presentatie. De boodschap aan de minister was: ‘kijk wat wij te bieden hebben’. Een boodschap die aankwam bij De Jonge, al moest hij nog even stil houden dat hij er later geld voor uit zou trekken.
Lenny Kuhr
In maart zorgde een optreden van zangeres Lenny Kuhr in Theater Geert Teis voor de nodige spanningen. Een week ervoor werd een optreden van Kuhr in Waalwijk namelijk verstoord door pro-Palestina demonstranten.
Omdat een volgende demonstratie niet uit te sluiten viel, werden er veiligheidsmaatregelen genomen rond het optreden van Kuhr in Stadskanaal. Ook landelijke pers trok naar het noorden om een eventuele demonstratie te verslaan. Deze bleef echter uit, en afgezien van twee mensen met een Israëlische vlag om Kuhr te steunen, gebeurde er niets.
Maar hoewel het optreden rustig bleef, zorgde het hele gebeuren wel voor een ruzie tussen de pers en burgemeester Sloots. Hij verbood de journalisten namelijk het optreden bij te wonen. Dit tegen het zere been van het ANP. Het persbureau zocht contact met de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en die vonden dat Sloots ‘zijn boekje te buiten was gegaan’, aldus NVJ secretaris Thomas Bruning tegenover Dagblad van het Noorden. ‘Hij is er voor het houden van de openbare orde en het behouden van de veiligheid, niet om te bepalen wie er wel of niet welkom zijn bij een concert in zijn stad.’

Een Bassie & Adriaan auto
Er was dit jaar ook genoeg ruimte voor luchtig nieuws. Zo kreeg Stadskanaal er een blikvanger bij op de weg. Joery Duursma is de gelukkige eigenaar van een heuse Bassie & Adriaan auto. De opvallende rode Honda Prelude met gele stippen zorgt voor de nodige duimpjes en toeterende weggebruikers wanneer Joery ermee door de Knoalster straten rijdt.
Brand varkensboerderij
In mei worden Mussel en omgeving opgeschrikt door een grote brand in een varkensboerderij. Bij de brand kwamen honderden varkens om het leven en ging een complete schuur verloren. De andere vier schuren konden, door de snelle inzet van meerdere brandweerkorpsen uit de wijde omgeving, gespaard worden van de brand. ’s Avonds zat de schrik er bij de eigenaar, familie en medewerkers nog flink in.

Val van de coalitie
In juni belandt de Knoalster politiek in een crisis. De coalitie tussen ChristenUnie, Lokaal Betrokken, PvdA en VVD klapt wanneer Lokaal Betrokken en wethouder Jur Mellies opstappen. Er waren volgens hem te weinig stappen gezet om de ‘nieuwe bestuurscultuur’ te realiseren. De overige partijen ChristenUnie, PvdA en VVD bleven verbaasd achter. Maar terwijl de scherven opgeraapt werden, diende het volgende hoofdstuk zich al aan. ChristenUnie-raadslid Jelmer van der Veen stapte ook op en liep later in het jaar over naar Lokaal Betrokken.
Ondertussen moest er wel gekeken worden naar de toekomst: hoe nu verder? De overgebleven coalitie had twee opties: of een partij erbij halen of doorgaan in minderheid. Ze besloten dat laatste te doen, maar wel met twee extra wethouders. Marc Verschuren werd, net als 3 jaar geleden, ingevlogen voor de portefeuille sociaal domein en nog opvallender: D66-raadslid Klaas Pals werd ook wethouder. Op eigen titel, dus niet namens zijn partij.
RTV1 was live bij het spoeddebat vlak na de coalitie-val:
Nummer 1-hit voor Jeroen Russchen
Hun studio aan de Hoofdstraat in Stadskanaal hangt al vol met gouden en platina platen, maar een echte nummer-1 hit hadden muziekproducenten Jeroen Russchen en Robert Vredeveld nog niet. Tot deze zomer: het nummer ‘Terug in de Tijd’ door Yves Berendse staat bovenaan de hitlijsten en wordt gedraaid van de kroegen tot de EK-feestjes in Duitsland.
‘Ik had het echt niet verwacht’, zei Knoalster Jeroen Russchen er over. Zijn collega Robert Vredeveld begon bij die opmerking te lachen: ‘Ik was wel benieuwd wat je ging zeggen. Maar nee, ik had het ook niet verwacht.’
Een snelle nachtopvang
Dit jaar ging het ook weer een aantal keren flink mis bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde zat geregeld met de handen in het haar als hij moest toezien hoe asielzoekers buiten op het gras sliepen. Op veel hulp uit de rest van het land of van het Rijk hoefde Velema toen nog niet te rekenen.
Als het in september weer mis gaat, belt hij daarom zijn collega uit Stadskanaal met het verzoek om een aantal asielzoekers onderdak te bieden. Burgemeester Klaas Sloots toont samen zijn gemeente een knap staaltje noaberschap en richt binnen een paar uur een noodopvanglocatie op in sporthal De Spont. Daar brengen vervolgens 44 asielzoekers de nacht door.
De volgende dag, toevallig Prinsjesdag, staat wethouder Sterenborg in de lege sporthal. De veldbedden staan er dan nog: ‘Neem je verantwoordelijkheid’, is haar oproep aan Den Haag. ‘Pak die Spreidingswet en doe wat er in staat.’
(Tekst gaat verder onder video)
Nedersaksenlijn
Het oude spoor van Stadskanaal liep dit jaar als een rode draad door het nieuws. Hierop moet namelijk ooit de Nedersaksenlijn, een spoorlijn tussen Groningen en Enschede via Stadskanaal, gaan rijden. Lokale overheden en particulieren zetten dit jaar alles op alles om met een grootscheepse lobby ervoor te zorgen dat de lijn hier zo snel mogelijk naartoe komt. Een eerste MIRT-onderzoek (meerjarenprogramma Infrastructuur Ruimte en Transport) kon bijna niet positiever. De Nedersaksenlijn zou zorgen voor werkgelegenheid, woningbouw en een flinke boost voor de regio in het algemeen.
Ook met het nieuwe kabinet-Schoof aan het roer leek weinig de spoorlijn in de weg te staan. De treinverbinding werd genoemd in het hoofdlijnenakkoord, regeerprogramma en zelfs de Koning noemde de Nedersaksenlijn in de Troonrede. Ook de Tweede Kamer was enthousiast en vond dat de lijn er na jaren praten, maar eens moest komen.
Tweede Kamerlid Eveline Vedder (CDA) over de Nedersaksenlijn tijdens de overhandiging van een bidbook:
Hoewel alles dus voorspoedig leek te gaan, gooide staatssecretaris van openbaar vervoer, Chris Jansen (PVV), een domper op de feestvreugde. Volgens hem was er nu te weinig geld om de Nedersaksenlijn te realiseren. Hij houdt vast aan de 75 procent-norm. Dat betekent dat 75 procent van de begroting in beeld moet zijn voor er verder onderzoek gedaan kan worden. Deze 1,3 miljard is er nog niet, dus wilde Jansen geen MIRT-verkenning starten, welke nodig is voor de uiteindelijke realisatie.
Gemeenten rond de Nedersaksenlijn reageerden woedend, hun boodschap was helder: de staatssecretaris moest ieder spaarpotje omgooien om geld bij elkaar te harken. Desnoods moest er geld van de Lelylijn (spoorlijn tussen Groningen en Lelystad) gebruikt worden.
In dat laatste zag ook de staatssecretaris wel brood en werkte een plan uit. Maar de Tweede Kamer zag dit helemaal niet zitten. Met een motie van Olger van Dijk (NSC) verboden ze Jansen om geld van de Lelylijn te gebruiken. En aangezien de staatssecretaris geen andere plannen had uitgewerkt stond hij met lege handen.
Volgend jaar wil de regio zelf meer de regie nemen en de staatssecretaris helpen geld te vinden. Hopelijk voor hen kan er in 2025 wel meer gerealiseerd worden om ooit de Nedersaksenlijn te laten rijden.
(Tekst gaat verder onder video)
Locatie school Maarsveld
2024 was ook het jaar waarin na veel gesteggel eindelijk een klap werd gegeven op de locatie voor de nieuwe basisschool in Maarsveld. In het kindcentrum moeten de scholen Maarsborg en Meester Neuteboom een plek krijgen. Maar al jarenlang wordt er gebakkeleid over de beste locatie.
Eerst zou het de Manegelaan worden, toen Brummelkant en uiteindelijk moesten er maar liefst twee onderzoeken gedaan worden om de locatie te kiezen. Maar deze is er nu wel: het wordt Maarsbroek.
Helemaal ongehavend is de Knoalster politiek overigens niet uit dit hoofdpijndossier gekomen. Bij een eerdere beslissing om voor de Brummelkant te gaan, kregen bestuurders te maken met boze buurtbewoners en bij een poging van de oppositie om met een motie de locatie Maarsbroek vast te leggen ontstond ruzie in de coalitie. Dit was uiteindelijk een van de grote aanleidingen voor het vallen van deze coalitie.
(Tekst gaat verder onder foto)

De beste oliebollen
Het jaar kan op ’t Knoal in ieder geval goed afgesloten worden. Hier worden namelijk de beste oliebollen van de provincie Groningen gebakken. De familie Arjaans is opnieuw de trotse winnaar van de jaarlijkse oliebollentest. Dit jaar kwam het succes niet alleen van moeder Gabry, maar ook van haar zoon Jesse, die voor het eerst het beslag maakte en daarmee de hoogste score behaalde.

Maar er is nog zoveel meer gebeurd in het afgelopen jaar. Wilt u zelf alles teruglezen? Dat kan via onze website onder het knopje Stadskanaal.
Nieuwsgierig naar de andere gemeenten? Lees dan ook het jaaroverzicht van Veendam en Borger-Odoorn.