Direct naar de inhoud.

Oud-schooldirecteur vecht tegen sloop Esdal College: ‘Renovatie is nooit serieus overwogen’

  • door:
  • op:
Het oude Esdal College, toen ULO, in Borger in 1930 | © O.S.G. Borger

BORGER – Oud-directeur Tjesse van der Kamp (70) vecht al maandenlang tegen de sloop van het voormalige Esdal College in Borger. Zijn inspanningen worden inmiddels ondersteund door Bond Heemschut, een landelijke organisatie die zich inzet voor het behoud van cultureel erfgoed. Samen proberen ze te voorkomen dat het oudste deel van het pand uit 1930 tegen de vlakte gaat en er plaats wordt gemaakt voor woningbouw.

“Het is onbegrijpelijk dat zo’n karakteristiek gebouw niet wordt behouden”, zegt Van der Kamp. “Bond Heemschut deelt die mening en verdiept zich nu ook in deze kwestie.”

De gemeente heeft aangegeven dat stijlelementen van het huidige gebouw, zoals de betegelde gang en het tegeltableau, terugkomen in de nieuwbouw. Maar dat is volgens Van der Kamp geen oplossing. “Deze details verwerken in een nieuw pand wordt veel duurder dan simpelweg het behouden van de authentieke voorzijde. Dat is niet alleen een financieel, maar ook een cultureel gemis.”

Gebrek aan onderzoek

Het gebrek aan onderzoek naar de mogelijkheid om het oudste deel van het gebouw te behouden, steekt Van der Kamp het meest. “In 2021 was binnen de gemeente al afgesproken dat alle opties onderzocht zouden worden. Toch lijkt de keuze voor sloop bij voorbaat vast te hebben gestaan.” Uit stukken die Van der Kamp bij de gemeente heeft opgevraagd, blijkt dat het architectenbureau niet alle kanten heeft belicht. “Het is schrijnend dat een renovatieoptie nooit serieus is overwogen, terwijl dit juist goedkoper kan zijn en de ziel van het dorp bewaart.”

Volgens Van der Kamp heeft de architect zestien elementen in het gebouw karakteristiek benoemd, zoals de gevel, de gang met zijn betegeling en het historische tableau boven de bankjes. “Dat is gewoon het volledige gebouwtje.”

Het tegeltableau in het oudste deel van het voormalige schoolgebouw | © Eigen foto

Een belangrijk punt van kritiek is de financiële onderbouwing van het sloopbesluit. Van der Kamp vermoedt dat renovatie niet alleen haalbaar, maar op termijn zelfs voordeliger kan zijn. “De gemeente denkt geld te besparen met sloop, maar het terugbrengen van die karakteristieke elementen in een nieuw pand kost een vermogen. Het behoud van de bestaande voorzijde is eenvoudiger, goedkoper en historisch veel waardevoller.”

De tijd dringt echter. De sloop staat gepland voor eind 2025, Van der Kamp voelt de druk toenemen. “Wethouder Henk Zwiep lijkt weinig bereid tot beweging, dus mijn focus ligt nu op de gemeenteraad. Met hulp van Bond Heemschut en de steun van meer dan 430 handtekeningen van mijn petitie blijf ik dit aankaarten.”



-Meest gelezen artikel-

-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal