NIEUW-BUINEN – Het waterstofproject H2 Hollandia bij het zonnepark in Nieuw-Buinen gaat door. Vanaf 2026 zal er jaarlijks 300.000 kilo groene waterstof worden geproduceerd. Deze waterstof wordt vooral gebruikt in de transport- en bouwsector.
Het project wordt geleid door aannemers Avitec en Novar. H2 Hollandia maakt gebruik van een apparaat, een elektrolyser, dat waterstof maakt door elektriciteit van het nabijgelegen zonnepark Hollandia te gebruiken. Dit zonnepark, één van de grootste van Nederland, telt 288.278 zonnepanelen. Die leveren samen een enorme hoeveelheid energie, genoeg om 35.000 huishoudens tegelijkertijd van groene stroom te voorzien.
De waterstofproductie gebruikt alleen het overschot aan zonne-energie. Zo wordt er geen extra druk op het elektriciteitsnet gezet. Op locatie wordt de waterstof opgeslagen in speciale cilinders, die daarna met vrachtwagens naar tankstations en andere gebruikers worden gebracht.
‘Stoer dat we dit hier doen’
Het project wordt gerealiseerd dankzij subsidies van het Rijk en de provincie Drenthe. Het totale project zal zo’n 17,5 miljoen euro kosten, waarvan 6 miljoen wordt gefinancierd via subsidies.
Volgens Ben Timmermans van Avitec is het project een belangrijke stap voor de Nederlandse waterstofeconomie. “Ik ben megatrots. Dit is het grootste waterstofproject dat nu in Nederland wordt gerealiseerd, en dat hier in Buunermond. Hier in Drenthe durven we gewoon die kop boven het maaiveld uit te steken. Het is allemaal nieuw en spannend, maar ook enorm stoer dat we dit hier doen.”
Hij benadrukt dat het project uniek is omdat de waterstofproductie volledig draait op zonnestroom. “Normaal is het ideaal als je een waterstofproductie 24/7 kunt laten draaien, ook ’s nachts en in de winter. Maar hier gebruiken we puur het overschot van het zonnepark. Dat maakt het echt bijzonder.”
‘Máxima mag het lintje komen doorknippen’
Timmermans kijkt met trots terug op de weg naar dit moment. “Toen het zonnepark in 2021 werd geopend door koning Willem-Alexander, hebben we het eerste proefballonnetje opgelaten. Dat is drie jaar geleden. Als je nu ziet hoe snel we dit gerealiseerd hebben, met goed contact in de omgeving en een eerlijk verhaal, dan krijg je draagvlak. Dit project laat zien dat het kan.”
De verwachting is dat het project in de zomer van 2026 klaar zal zijn. “We hopen dat koningin Máxima dan het lintje komt doorknippen”, zegt Timmermans met een glimlach.
Wat is een elektrolyser voor waterstof?
Elektrolyse is een chemisch proces waarbij een stof wordt gesplitst door middel van elektriciteit. Zo kan water, H2O, worden opgesplitst in waterstof (H2) en zuurstof (O2). Voor het produceren van waterstof heb je een elektrolyser nodig. Wanneer de energie die wordt gebruikt bij dit proces duurzaam is, is er sprake van groene waterstof.
Naast groene waterstof heb je nog grijze en blauwe waterstof. Grijze waterstof wordt gemaakt met elektriciteit die wordt opgewekt met een fossiele energiebron als steenkool, aardgas of aardolie. Blauwe waterstof wordt ook gemaakt met behulp van fossiele brandstoffen, maar de CO2-uitstoot wordt afgevangen en opgeslagen, bijvoorbeeld in een leeg gasveld. Om deze CO2 op te slaan en te transporteren is wel energie nodig.