
REGIO – Invasieve plantensoorten zoals de reuzenberenklauw en de Japanse duizendknoop, die van nature niet in Nederland thuishoren, breiden zich snel uit en vormen een grote bedreiging voor inheemse planten. Aart Jan Langbroek, fractievoorzitter van GroenLinks in Oldambt, en Nadja Siersema, fractievoorzitter van GroenLinks in de Provinciale Staten, zien ook dat het in Oost-Groningen misgaat en slaan alarm.
De reuzenberenklauw, de Japanse duizendknoop, de grote waternavel en het parelvederkruid. Het is slechts een kleine greep uit de lijst van invasieve plantensoorten die zich een weg banen door Nederland. De planten worden ook in Oost-Groningen in grote getalen aangetroffen. Een doorn in het oog voor fractievoorzitters Langbroek en Siersema: ‘Invasieve exoten verdringen inheemse planten – soorten die hier van nature thuishoren en essentieel zijn voor onze ecologische kringloop’, schrijven ze in een opiniestuk over de invasieve soorten. Siersema voegt daaraan toe dat inheemse planten onmisbaar zijn voor insecten, die het al moeilijk hebben in Nederland. Daarnaast ondervinden ook mensen hinder van de planten. ‘De Japanse duizendknoop, bijvoorbeeld, groeit dwars door funderingen heen. We moeten hier echt iets aan doen.’
Reuzenberenklauw in Stadskanaal
Siersema, zelf woonachtig in Stadskanaal, wijst op de massale aanwezigheid van de reuzenberenklauw in de regio. ‘De reuzenberenklauw is ook in Stadskanaal volop aanwezig. Denk bijvoorbeeld aan het gebied achter de Poststraat, daar wordt niks aan gedaan’, zegt ze ernstig. Andere voorbeelden zijn het Pagedal en een veld in de buurt van de brandweerkazerne. ‘Op dit moment worden daar af en toe akkervarkens ingezet om de planten op te eten en de grond om te woelen, maar dat is niet genoeg.’
Snel in actie komen
Verandering begint met bewustwording, benadrukt Siersema, maar daarna moet er snel een concreet plan komen om te voorkomen dat het probleem onbeheersbaar wordt. In de wintermaanden lijken de exotische planten welliswaar te zijn verdwenen, maar hun wortels wachten rustig af, klaar om in het voorjaar weer explosief te groeien. Vooral de reuzenberenklauw kan in korte tijd een enorme hoogte van wel 5 meter bereiken.
‘Ik roep al sinds 2019 op tot actie, maar er gebeurt nog steeds te weinig’, zegt Siersema bezorgd. De stagnatie komt volgens haar vooral doordat gemeenten, waterschappen, provincies en terreinbeherende organisaties naar elkaar blijven wijzen, zonder dat iemand de verantwoordelijkheid neemt. ‘Al deze partijen moeten samen gaan werken, en dat gebeurt nu helemaal niet. We moeten het met elkaar gaan bestrijden. En niet naar elkaar wijzen’, aldus Siersema.
