
NIEUW-BUINEN – Het bedrijf DWPK in Nieuw-Buinen heeft een innovatieve oplossing ontwikkeld voor een veelvoorkomend probleem bij het plaatsen van warmtepompen. Veel woningen hebben onvoldoende ruimte om een warmtepomp binnen te plaatsen, waardoor installateurs vaak moeten zoeken naar een geschikte plek. DWPK heeft hier een unieke oplossing voor bedacht: de warmtepompkelder.
In het RTV1-programma 1 op Vrijdag vertelde Rik Boon, directeur van DWPK, over de innovatie. ‘We liepen er steeds tegenaan dat in veel woningen simpelweg geen plek is om een warmtepomp te plaatsen. Op een gegeven moment kwam iemand binnen ons bedrijf met het idee: waarom niet buiten, onder de grond?’ aldus Boon.
De warmtepompkelder bestaat uit een betonnen prefab put waarin de warmtepomp al vooraf wordt geïnstalleerd. Dit systeem wordt vervolgens in de grond geplaatst, bijvoorbeeld in de voortuin of onder een oprit. Dit bespaart niet alleen ruimte in huis, maar voorkomt ook dat bewoners een deel van hun gang, bijkeuken of berging moeten opofferen.
(Tekst gaat verder onder video)
Onderhoudsvrij en eenvoudig te plaatsen
Volgens Boon biedt de warmtepompkelder veel voordelen. Het systeem is ontworpen om onderhoudsvrij te zijn en mocht er toch een probleem ontstaan, dan kan de warmtepomp binnen 20 minuten uit de kelder worden gehaald en gerepareerd. Dit voorkomt langdurige overlast in huis en zorgt ervoor dat installateurs snel kunnen werken.
‘We hebben een hijssysteem ontwikkeld waardoor we de warmtepomp makkelijk uit de kelder kunnen halen. Hierdoor hoeft een monteur niet meer in een krappe ruimte te werken,’ legt Boon uit. Bovendien kunnen onderhoudswerkzaamheden worden uitgevoerd zonder dat bewoners thuis hoeven te zijn, wat volgens Boon een grote kostenbesparing oplevert, vooral voor woningcorporaties.
Lokale productie en duurzame aanpak
DWPK wil de productie van de warmtepompkelder zoveel mogelijk in de regio houden. Het bedrijf werkt samen met onder andere WDK en sociale werkplaatsen om de productie op te schalen. ‘Alles wat we nodig hebben, zit hier in de regio. We kunnen dit product lokaal produceren en tegelijkertijd werkgelegenheid creëren,’ aldus Boon.
Landelijke en mogelijk Europese uitrol
Hoewel DWPK in eerste instantie focust op installaties in Noord-Nederland, kijkt het bedrijf al verder. De warmtepompkelder zou een oplossing kunnen zijn voor heel Nederland en zelfs internationaal potentie hebben. Vooral in stedelijke gebieden waar ruimte schaars is, kan het systeem uitkomst bieden.
Met de ambitie van het kabinet om in 2030 een half miljoen extra warmtepompen in Nederland te plaatsen, denkt Boon dat de warmtepompkelder hier een belangrijke bijdrage aan kan leveren. ‘Het is haalbaar, als de wil er is. Wij zijn er in ieder geval klaar voor om dit op grote schaal uit te rollen,’ besluit hij.