Direct naar de inhoud.

Iftar in Stadskanaal brengt culturen samen

  • door:
  • op:
De mannen in de keuken bereiden het eten voor | © Eigen foto

STADSKANAAL – Vorige week begon de ramadan, de jaarlijkse vastenmaand voor moslims. Tijdens deze periode vasten zij van zonsopgang tot zonsondergang, waarna de iftar – de gezamenlijke maaltijd – het vasten verbreekt. In Stadskanaal organiseerde stichting De Noordelijke Horizon een bijzondere iftar, waar de Turkse gemeenschap samen met buurtbewoners, medewerkers en vrijwilligers van Welstad en andere betrokkenen aan tafel schoven.

Het is zaterdagavond rond zes uur wanneer de eerste bezoekers binnenkomen bij de Wedeka-locatie aan de Electronicaweg in Stadskanaal. Ze worden bij de deur verwelkomd door een groep enthousiaste kinderen die hen naar binnen leiden. In een grote zaal zijn tientallen tafels aan elkaar geschoven, zodat iedereen een plek heeft. Op de gedekte tafels staan kleine schaaltjes met dadels en baklava al klaar voor de gasten. Het doel van de avond is helder: elkaar ontmoeten, verbinden en genieten van een gezamenlijke maaltijd.

Culturen samenbrengen tijdens de iftar

De iftar-bijeenkomst is een samenwerking tussen de Turkse gemeenschap in de regio en stichting De Noordelijke Horizon. De stichting zet zich in voor het bevorderen van social integratie, participatie en de ontwikkeling van kunst en cultuur in de Groningen, Drenthe en Friesland. Tijdens de ramadan koppelt de stichting mensen aan elkaar die een iftar willen organiseren of bij willen wonen. Maar dat de iftar meer is dan alleen eten, wordt al snel duidelijk.

Samen beleven

‘De Islam is een religie van tolerantie’, legt de 32-jarige Halis Türkekul uit. Hij is elf maanden geleden vanuit Turkije naar Nederland gekomen en woont momenteel in het AZC in Ter Apel. Samen met zijn broer viert hij vanavond de iftar in Stadskanaal. ‘Ongeacht in welke religie mensen geloven; wij kunnen samen leven in deze wereld. Zonder oorlog of dat soort dingen.’ Het is een boodschap die de Turkse gemeenschap tijdens de iftar met anderen wil delen. ‘Daarom hebben we ook Nederlanders uitgenodigd, zodat we samen dit moment kunnen beleven.’ En dat werkt. Mensen zijn honderuit met elkaar in gesprek. Ze leren van elkaars cultuur, oefenen met de taal en maken plannen om samen iets te ondernemen.

(De tekst gaat verder na de foto)

Burgemeester Klaas Sloots geeft een korte toespraak | © Rianne Denissen / RTV1

Nederlands leren, samen groeien

Ondanks dat Türkekul pas sinds kort in Groningen woont, spreekt hij al aardig Nederlands. Het is zijn grote droom om uiteindelijk als tolk aan de slag te gaan in Nederland. Maar dat gaat niet gemakkelijk. ‘Vanwege mijn leeftijd moet ik in mijn eentje Nederlands leren. Ik ben ’te oud’ voor het AZC om naar school te gaan of om een cursus te volgen.’ Türkekul oefent daarom wekelijks met vrijwilligers die hem les geven over de Nederlandse taal- en cultuur.

Een van die vrijwilligers is de 90-jarige Nettie Stuiver uit Musselkanaal. Stuiver kwam via Welstad in contact met vluchtelingen in de regio. Ze leert vluchtelingen meer over de Nederlandse cultuur en andersom leert zij veel over de Turkse cultuur. ‘De Turkse cultuur is heel bijzonder, mensen zijn er echt voor elkaar’, zegt ze vol bewondering. Ze kijkt om zich heen. ‘Dit is mijn derde iftar. Ik ken heel veel mensen hier en blijf met iedereen contact houden. Dat vind ik prachtig.’

(De tekst gaat verder na de foto)

De broers Türkekul uit Turkije en Stuiver uit Musselkanaal | © Rianne Denissen / RTV1

Stuiver en Türkekul kennen elkaar inmiddels goed en zitten het diner dan ook naast elkaar. ‘Deze twee jonge mannen’, zegt Stuiver terwijl ze naar Türkekul en zijn broer knikt: ‘Ze hadden mijn kleinkinderen kunnen zijn’, lacht ze. Maar het leeftijdsverschil zit de bijzondere vriendschap niet in de weg. ‘Een tijd geleden hebben we mijn verjaardag met elkaar gevierd in Ter Apel, dat was geweldig.’



-Meest gelezen artikel-

-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal