
REGIO – In de provincie Groningen is inmiddels ruim 10 procent van de woningen van het gas af, maar in gemeenten als Veendam, Stadskanaal en Borger-Odoorn gaat de transitie aanzienlijk langzamer. Dit blijkt uit een onderzoek van duurzaamheidsplatform Slimster, dat open data van netbeheerders analyseerde. De landelijke doelstelling is dat in 2030 minimaal 20 procent van de woningen gasloos is, maar de meeste gemeenten in het oosten van de provincie zijn nog niet halverwege.
Volgens de analyse van Slimster blijven met name Het Hogeland, Pekela en Veendam achter bij de energietransitie. In Pekela is slechts 3 procent van de woningen gasloos, terwijl in Veendam slechts 6,3 procent geen gasaansluiting meer heeft. In Stadskanaal ligt dit percentage op 7,1 procent en in Borger-Odoorn op 7,6 procent. Dit betekent dat deze gemeenten ver verwijderd zijn van de landelijke doelstellingen.
Waar staan onze gemeenten?
Uit de cijfers blijkt dat in Borger-Odoorn momenteel 1.936 woningen gasloos zijn, in Stadskanaal 1.057 en in Veendam 849. In totaal moeten er nog duizenden woningen in de drie gemeenten worden aangepast om de doelstelling van aardgasvrij in 2050 te halen.
Jaartal voor aardgasvrij
Alle drie de gemeenten hanteren momenteel het streefjaar 2050 voor een volledige afschaffing van aardgas. In tegenstelling tot gemeenten zoals Groningen en Het Hogeland, die al in 2035 van het gas af willen, is er in het in de Veenkoloniën minder urgentie om sneller te verduurzamen.
Waarom gaat het zo langzaam?
Een van de redenen voor de trage voortgang is het ontbreken van stadsverwarming in de regio. Waar in de stad Groningen plannen zijn voor een warmtenet dat 80.000 gebouwen moet voorzien van warmte, moeten woningen in Veendam, Stadskanaal en Borger-Odoorn vrijwel volledig overstappen op warmtepompen of andere elektrische verwarmingsopties. In Veendam wordt de optie van een warmtenet wel verkend op dit moment.
Daarnaast is de investering in een warmtepomp voor veel huishoudens een flinke uitgave. De meest gebruikte lucht-water warmtepomp kost gemiddeld €12.000 inclusief installatie. Ondanks een gemiddelde besparing van €1.114 per jaar op energiekosten, kan de terugverdientijd voor veel huishoudens een drempel zijn.