Direct naar de inhoud.

In Stadskanaal slaan ze de handen ineen voor 80 jaar bevrijding: ‘Het is fantastisch’

  • door:
  • op:
De organisatoren uit de verschillende dorpen en verenigingen voor het Streekhistorisch Centrum | © Hielke Bosch/RTV1

STADSKANAAL – Op 12 april viert Stadskanaal dat het 80 jaar bevrijd is. Dat zorgt voor veel vieringen en herdenkingen; en om niet in elkaars vaarwater terecht te komen hebben de verschillende organisaties besloten de handen ineen te slaan. 

Mussel, Stadskanaal, Alteveer, Onstwedde, de bibliotheek en de Semsstraatkerk: allemaal komen ze samen in het Streekhistorisch Centrum. In het voormalige woonhuis van NSB’er Jacob Maarsingh overleggen de comité’s aan een grote houten tafel hoe alles in april en mei moet gaan verlopen. ‘We kregen te horen dat er veel georganiseerd zou worden rondom 80 jaar bevrijding’, vertelt Streekhistorisch Centrum-directeur Helen Kamink. ‘Daardoor ontstond het idee om samen te komen. Zo zorgen we ervoor dat niet alle initiatieven op een moment plaatsvinden.’

Subsidie

Ook heeft de club gezamenlijk een aanvraag tot subsidie gedaan bij de gemeente Stadskanaal. Zo kreeg iedereen een deel van het subsidiegeld, zonder dat er iemand buiten de boot zou vallen. Zo kreeg de Semsstraatkerk een geldbedrag waarmee ze onder andere de voorstelling ‘Etty’ van Vocalgroep Choral een podium kunnen bieden. ‘De groep kwam naar ons met de vraag of ze bij ons op kunnen treden. Maar ook wij kunnen de deuren natuurlijk niet gratis opengooien. Met deze subsidie kunnen we deze voorstelling nu wel realiseren.’ Het stuk gaat over het leven van Etty Hillesum, een Joodse vrouw die met haar nagelaten dagboeken en brieven veel mensen geïnspireerd heeft. 

‘Allemaal fantastisch’

Naast elkaar versterken, gaat de groep nog verder in de samenwerking. ‘We gaan ook gezamenlijk communiceren over de verschillende activiteiten’, vervolgt Kamink. ‘Binnenkort komt er een grote advertentie, met hulp van de gemeente.’ De directeur van het Streekhistorisch Centrum is blij met deze ‘alliantie’ en de vruchten die het heeft afgeworpen. ‘Het is allemaal fantastisch’, zegt ze enthousiast. ‘De activiteiten zijn nu mooi verspreid. Neem nu 5 mei, in Stadskanaal zelf is meestal op die dag niet veel te doen. Maar in Mussel hebben ze in mei een hele feestweek en in Alteveer en Onstwedde is er een optocht.’

Veel te doen in de dorpen

Het valt op dat de dorpen rondom de kern Stadskanaal echt de handen uit de mouwen hebben gestoken voor het jubileumjaar. Zo heeft Mussel voor hun ‘bevrijdingswandeling’ de samenwerking gezocht met het Cultuurhistorisch Centrum Oldambt en twee masterstudenten Geschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen. Die gaan in de Stelmaker een tentoonstelling opzetten over de Poolse Bevrijders. ‘Mensen komen tijdens de wandeling dan langs deze expositie. Zo proberen we zowel jong als oud te vertellen over het verhaal van onze bevrijders’, vertelt Miriam Stuut uit Mussel. 

Naast feestelijkheden, wordt er ook herdacht. Zo wordt op 11 april het namenmonument van de gevallen verzetshelden uit Stadskanaal en omgeving onthuld in het Julianapark, naast het huidige verzetsmonument. 

Lees meer:



-Meest gelezen artikel-

-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal