
REGIO – De politie heeft steeds meer moeite om tijdig bij spoedmeldingen te arriveren. Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat de gemiddelde aanrijtijden in 2024 de slechtste in tien jaar tijd waren. Ook in de gemeenten Veendam, Stadskanaal en Borger-Odoorn werd de norm van 90 procent binnen 15 minuten niet gehaald.
De politie streeft ernaar om in 90 procent van de spoedgevallen binnen een kwartier ter plaatse te zijn, maar in geen van de drie gemeenten binnen de regio werd dit gehaald. Veendam scoorde met 78,5 procent nog het beste, gevolgd door Stadskanaal met 71,6 procent. In Borger-Odoorn lag het percentage op 66,2 procent.
In Stadskanaal en Borger-Odoorn duurde het in 7,5 en 8,4 procent van de gevallen zelfs langer dan 30 minuten voordat agenten ter plaatse waren. In Veendam was dat bij 5,4 procent van de spoedritten het geval.
(Tekst gaat verder onder afbeelding)

Personeelstekort en landelijke spreiding als oorzaak
Volgens de landelijke politie zijn het oplopende personeelstekort en de stijging van spoedmeldingen belangrijke oorzaken van de langere aanrijtijden. Vooral landelijke en uitgestrekte gebieden, zoals Borger-Odoorn en delen van Stadskanaal, hebben langere reactietijden vanwege de grotere afstanden die agenten moeten afleggen.
De politie erkent de dalende prestaties, maar stelt dat vasthouden aan de norm van 90 procent binnen 15 minuten niet altijd haalbaar is zonder dat dit ten koste gaat van andere politietaken.
Verschil in type incidenten
De politie Noord-Nederland bevestigt de cijfers. ‘We delen deze zelf al op onze website. We zien dat de reactietijd langer is in landelijke en uitgestrekte gebieden met een relatief lage bevolkingsdichtheid en een lager aantal spoedmeldingen’, aldus woordvoerder Janet Oortwijn.
Daarnaast is de reactietijd ook afhankelijk van het type incident. ‘Doorgaans heeft een spoedmelding waarbij enkel politie-inzet is vereist, een kortere reactietijd dan wanneer er bijvoorbeeld ook inzet van brandweer of ambulance nodig is.’ In dat laatste geval doet de meldkamer soms nog medische checks. De telefoongesprekken met de meldkamer duren dan langer, maar de tijd loopt dan wel al.
‘Levensreddend handelen heeft prioriteit’
‘Verder is het goed te weten dat wanneer collega’s ter plaatse zijn bij een spoedmelding, zij een knop indrukken op hun porto’, vervolgt Oortwijn. ‘Op deze wijze registreren wij de tijd. Wat we echter zien bij levensbedreigende situaties, is dat collega’s deze ‘status’ niet altijd doorgeven aan de meldkamer maar dat zij al wel bij het slachtoffer staan dat bijvoorbeeld gereanimeerd moet worden. Levensreddend handelen – of in andere situaties bijvoorbeeld het verrichten van een arrestatie – heeft dan vanzelfsprekend prioriteit waardoor de status soms pas later wordt doorgegeven aan de meldkamer. Dit heeft dus ook invloed op het resultaat.’
Daarnaast ziet de politie dat er duidelijk verschillen zijn tussen regio’s en buurten. ‘We kijken in de lokale context naar de beste manier van sturen en werken. We bespreken periodiek met onze lokale (gezags)partners burgemeesters en Openbaar Ministerie op welke vlakken verbetering mogelijk is. Daarvoor worden ook gevallen waarbij de reactietijd langer was dan de streefnorm geanalyseerd en besproken.’
Reactie burgemeester Seton
Burgemeester Jan Seton van de gemeente Borger-Odoorn houdt vertrouwen in de politie, maar geeft wel aan dat het belangrijk is dat in zijn gemeente de politie zo snel mogelijk ter plaatse is. ‘Ook in een uitgestrekte plattelandsgemeente als Borger-Odoorn is het belangrijk dat de politie zo snel mogelijk ter plekke is. Ik weet dat ze daar hun best voor doen, wat door diverse omstandigheden niet altijd meevalt. De politie kan de aanrijtijden zelf beter duiden, maar we zijn en blijven juist ook op dit specifieke punt in gesprek. Want ons gezamenlijke belang is om de veiligheid van en hulp aan onze inwoners te waarborgen.’