Direct naar de inhoud.

Actiegroep tegen kernafvalopslag spreekt met ministerie en Tweede Kamer: ‘verbaasd over ontstane ophef’

  • door:
  • op:
Leden van de actiegroep met hun 32 jaar oude spandoeken en kamerlid Beckerman | © Alies Heida

ONSTWEDDE – Tjeerd Palstra Bert Feiken en Alies Heida, allen actief in de actiegroep tegen kernafvalopslag in Groningen, zijn maandag naar Den Haag afgereisd. Daar gingen ze in gesprek met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) en overhandigden ze 10.000 handtekeningen aan SP-Kamerlid Sandra Beckerman. Hun boodschap was duidelijk: geen kernafvalopslag in de Groningse bodem.

Alies Heida, woonachtig in de vesting van Bourtange, kijkt met gemengde gevoelens terug op het gesprek met het ministerie. ‘De mensen waren vriendelijk, maar ik had toch het idee dat ze verbaasd waren over de ontstane ophef in ons gebied’, vertelt ze. Ook in Bourtange heerst grote onrust over de mogelijke opslag van kernafval onder het dorp.

De groep Groningers stelde tijdens het gesprek diverse vragen. Hoewel staatssecretaris Jansen (PVV) niet aanwezig was, spraken ze met de hoogste ambtenaar van het ministerie, de Directeur-Generaal. Op vragen waarop nog geen direct antwoord gegeven kon worden, komt het ministerie later terug bij de actiegroep. ‘We hebben niet het idee dat ze stoppen met het uitrollen van de plannen’, zegt Heida.

Bezoek aan Tweede Kamer

Na het ministeriebezoek trokken Palstra en Heida door naar de Tweede Kamer. ‘We hadden afgesproken met onder andere Sandra Beckerman van de SP’, vertelt Palstra vanuit de auto op de terugweg. ‘We hebben de verzamelde handtekeningen overhandigd en een spandoek meegenomen dat al 32 jaar geleden werd gebruikt tijdens protesten tegen kernafval. Dat vond iedereen erg bijzonder.’

Daarnaast overhandigden ze een mand met streekproducten uit Groningen. ‘Dan kunnen Kamerleden ruiken en proeven wat er hier op het spel staat’, aldus Palstra.

Op weg naar 40.000 handtekeningen

Palstra is vastbesloten om door te gaan met actievoeren. ‘We stoppen pas bij 40.000 handtekeningen’, zegt hij. Met dat aantal kan er een officieel burgerinitiatief worden ingediend, waarmee het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer komt. Als het voorstel voldoet aan de vereisten, moet de Kamer het inhoudelijk behandelen.

Die handtekeningen gaan ze niet alleen uit Groningen halen. ‘We gaan dat samen doen met verschillende partijen in het Noorden, zoals actiegroepen tegen gaswinning, natuurbehartigers en meer partijen. We gaan die handtekeningen zeker halen!’, besluit hij zelfverzekerd.

Moties

Beckerman heeft drie moties ingediend over kernafvalopslag. Deze worden dinsdag besproken in de Tweede Kamer tijdens een tweeminutendebat over kernafval. Een daarvan gaan over de plaatsing van afval bij bewoond gebied en natuurgebieden. De ander gaat over geen kernafval in Groningse zoutkoepels. De derde gaat over Borsele voorwaarden randvoorwaardelijk maken.



-Meest gelezen artikel-

-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal