Direct naar de inhoud.

Gemeenteraad wil vrijheidsboom in Veendam met extra erkenning voor gemeentebode

  • door:
  • op:
De gemeenteraad van Veendam vergaderde over de vrijheidsboom | © Rutger Breider/RTV1

VEENDAM – Alle fractie van de Veendamse gemeenteraad hebben het college van Burgemeester en Wethouders de opdracht gegeven om een vrijheidsboom te realiseren en daarbij extra aandacht te geven aan de verzetsheld Berend Eenjes. De verzetsheld moet het gezicht worden voor de vrijheid in Veendam.

Het zaadje werd gepland door Koos Gräper, hij sprak in januari in bij de gemeenteraad om een Anne Frank Boom te planten met daarbij een bankje en een verwijzing naar het gedachtegoed over deze boom. Toch speelde bij verschillende fracties het verlangen om de Veendamse verhalen uit de Tweede Wereldoorlog zichtbaarder te maken. Daarom heeft de gemeenteraad nu een duurzame inlandse boom omgedoopt tot Vrijheidsboom. Deze boom is sterker en ook een stuk goedkoper, volgens verschillende raadsleden.

Verzet in gemeentehuis

Berend Eenjes was als gemeentebode werkzaam voor de gemeente Veendam en hielp onderduikers, vervalste persoonsbewijzen en was zelf betrokken bij de bevrijding van gevangenen, geeft initiatiefneemster Ammy van Eerden (CU) aan. ‘Zijn daden zijn niet alleen van historische waarde, maar ze spreken ook onze gemeenschap en gemeenteraad aan, omdat ze zich afspeelden in ons eigen gemeentehuis.’

(Tekst gaat verder onder foto)

Berend Eenjes (L) met zijn vrouw | © Oorlogs- en Verzetsmuseum Groningen

‘Vrijheid onder druk’

Wapens, radiotoestellen, fietsen en zelfs complete motoren vonden een veilige plek tussen de dubbele plafonds in het pand aan het Raadhuisplein, net als verschillende onderduikers. ‘Met de vrijheidsboom wil de raad aangeven dat opstaan en dapper zijn vandaag de dag bitter hard nodig blijft’, vervolgt de voorvrouw van de lokale ChristenUnie. ‘Wij leven in een tijd waar vrijheid onder druk staat. Met de vrijheidsboom laten wij zien dat de dappere mannen en vrouwen van 80 jaar geleden ons voorbeeld zijn en daarom willen wij hen eren.’

Waar de vrijheidsboom moet komen? Ook daar hebben de raadsleden al over nagedacht. De boom moet namelijk opgenomen worden in het Julianapark, vlakbij het gemeentehuis. Dat gebied moet heringericht gaan worden en dit idee moet meegenomen worden in de plannen, ‘met indien mogelijk zicht op de deur waar destijds onderduikers naar binnen werden gebracht door Eenjes’, aldus de motie.

Dit jaar wordt de bevrijding van 80 jaar geleden uitgebreid gevierd. Heel Nederland organiseert extra veel activiteiten om de bevrijding te herdenken. Zo organiseert de gemeente Veendam aankomende zaterdag een bevrijdings- en veteranenconcert, organiseert Bogdike hun bevrijdingsdag en komt de vrijheidsvlam vanuit Wageningen naar Wildervank en Veendam.



-Meest gelezen artikel-

-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal