Direct naar de inhoud.

Motie van afkeuring in Stadskanaal: wat is er aan de hand?

  • door:
  • op:
Een uitzonderlijke gebeurtenis tegen raadslid Klopstra | © Gemeente Stadskanaal/RTV1

STADSKANAAL – Een uitzonderlijke gebeurtenis vond er maandagavond plaats in de raadszaal van de gemeente Stadskanaal. Raadslid Hans Klopstra (VVD) kreeg een motie van afkeuring. Een motie tegen een individueel raadslid is uitzonderlijk en roept veel vragen op. RTV1 zet de feiten en achtergronden op een rij.

1. Waarom is deze motie van afkeuring ingediend?

De motie is ingediend door de fracties van Lokaal Betrokken, CDA, GemeenteBelangen Stadskanaal en SP. Volgens hen belemmert raadslid Klopstra de samenwerking in de raad. Hij zou regelmatig debatten op de persoon spelen en heeft als raadslid niet meegewerkt aan een onafhankelijk onderzoek naar omgangsvormen en bestuurscultuur. De motie benadrukt dat Klopstra natuurlijk zijn volste recht behoudt om inhoudelijk scherp te zijn, maar verwijt hem dat hij gesprekken over zijn eigen gedrag ontwijkt en bijdraagt aan het blijven voortbestaan van onveilige of onwerkbare situaties binnen de raad.

2. Wat staat er in dat onderzoek?

Wat in het onderzoek staat, is nog niet openbaar gemaakt. De raadsleden zijn middels een presentatie bijgepraat over de resultaten van het onderzoek. Op 7 februari werd bekend dat burgemeester Klaas Sloots een extern onderzoeksbureau heeft ingesteld naar de bestuurscultuur in de Knoalster debatarena. Het externe bureau gaat met raadsleden in gesprek om te ontdekken wat ze mogelijk dwars zit. Ook willen ze weten waar het aan schort in de onderlinge samenwerking. De onderzoekers hebben daarbij de opdracht gekregen om met adviezen te komen voor de langere termijn. Volgend jaar zijn er namelijk verkiezingen voor de nieuwe gemeenteraad en daarna moeten partijen weer met elkaar door één deur kunnen.

3. Wat betekent een motie van afkeuring?

Een motie van afkeuring is een politiek middel en geen formele sanctie. Als de motie wordt aangenomen, blijft Klopstra gewoon raadslid. Wel is het een duidelijk signaal van onvrede vanuit de indienende partijen van de raad richting een individueel raadslid, en dat komt zelden voor.

4. Komt dit vaker voor?

Dit is een uitzonderlijk geval. De meeste moties van afkeuring zijn gericht op wethouders, burgemeesters of het voltallige college van Burgemeester en Wethouders. Het gebeurt zelden op een individueel raadslid. In de gemeente Delfzijl (2010), Almere (2020) en Sittard-Geleen (2021) gebeurde het eerder. In Delfzijl ging de afkeuring over het feit dat het raadslid nauwelijks aanwezig was, in Almere ging het over uitspraken van een individueel raadslid en in Sittard-Geleen was een raadslid, ondanks herhaalde stopverzoeken, die bleef vasthouden aan ongefundeerde beschuldigingen en beschadigen van burgemeester, college en raadsleden.

5. Hoe reageert Klopstra zelf op de motie?

‘Ik lach er een beetje om, maar het baart me zorgen’, reageerde Klopstra zelf. ‘U mag zeggen wat u wil, maar ik ook’, zei hij tegen de indieners van de motie. Hij refereerde ook aan eerdere woorden van Lokaal Betrokken, die zei zich in hun collegeperiode niet veilig te hebben gevoeld. ‘Ik kan u verzekeren: niets is onveiliger dan dat je niet meer inhoudelijk je mening kan geven, omdat je anders een motie van afkeuring aan je broek krijgt.’

Lees ook:




-Meest gelezen artikel-

-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal