
STADSKANAAL – Een debat over twee partijen die fuseren, wat uiteindelijk resulteert in een motie van afkeuring naar een VVD-raadslid: de gemoederen liepen maandagavond in de Knoalster raadszaal hoog op. Omdat de vergaderdeadline van half 12 werd aangetikt, besloot de burgemeester het debat te schorsen, en deze schorsing gaat uitzonderlijk lang duren: de raad debatteert pas op 10 juni verder.
Eerst stond het vervolg gepland voor zaterdagochtend kwart over acht. Een heel opvallend tijdstip, maar het leek de enige optie waarop alle raadsleden konden. ‘Een apart moment inderdaad’, onderschrijft griffier Wendy Onrust. Te apart, zo vond een deel van de fractievoorzitters. Want na overleg donderdagavond werd besloten het debat pas bij de volgende raadsvergadering van 10 juni voort te zetten. ‘Dat moment vonden ze het meest geschikt’, vervolgt Onrust. ‘Het debat blijft wel een spoeddebat heten, maar heel erg spoed is het natuurlijk niet meer.’
Onrust voegt daaraan toe dat niet alleen het debat op 10 juni zal plaatsvinden, maar ook de punten uit de reguliere raadsvergaderingen van 12 mei en 10 juni worden behandeld. Een druk programma, maar de griffier denkt wel dat het kan lukken. ‘Op 10 juni staan toch bijna alleen maar hamerstukken gepland.’
Wat gebeurde er maandagavond?
Daarmee krijgt de gemeenteraad een kleine maand de tijd om het debat van afgelopen maandag te overdenken. Deze werd aangevraagd door de coalitiepartijen ChristenUnie, PvdA en VVD en D66 en Lijst Ham. Ze vonden het niet kunnen dat Gemeentebelangen zich vanaf juli aansluit bij Lokaal Betrokken en deze hiermee de grootste partij maakt. Hoewel het volgens de gemeentewet is toegestaan, moest er volgens de aanvragers van het debat ‘een streep in het zand’ gezet worden. Dat het mag, betekent nog niet dat het ook moreel kan, zo is hun standpunt.
In het debat nam VVD-fractievoorzitter Hans Klopstra hiervoor een voorbeeld uit het wetboek van strafrecht. Hij legde uit dat hierin psychisch mishandelen niet als strafbaar benoemd wordt. ‘Het mag, het is mogelijk want de wet verbiedt het niet. Maar is het moreel juist?’ Dit voorbeeld schoot Lokaal Betrokken-fractievoorzitter Harma Zwiers in het verkeerde keelgat. Ze vroeg aan Klopstra de woorden terug te nemen. Toen hij dit niet deed werd het debat geschorst en keerden Lokaal Betrokken, samen met Gemeentebelangen, SP en CDA, terug met een motie van afkeuring tegen de VVD’er. ‘Zijn gedrag wordt niet meer geaccepteerd’, aldus de partijen.
Er volgden nog meerdere schorsingen, en zelfs een overleg tussen de fractievoorzitters en de burgemeester. Sloots waarschuwde voor een onbestuurbare gemeente op deze manier, de VVD zinspeelde op een vertrek uit het college en in de wandelgangen stonden politici met de handen in het haar: ‘hoe moet het nu verder?’, klonk het. Kortom, het debat heeft geresulteerd in een chaos en het duidelijke signaal dat oude wonden nog lang niet geheeld zijn.
Hoe dit nu afloopt, en of de motie tegen Klopstra aangenomen gaat worden, dat moet nog blijken. Daar is geduld voor nodig, pas op 10 juni zal blijken welk staartje dit politieke schouwspel krijgt.