Direct naar de inhoud.

‘Zoutkoepel bij Gasselte-Drouwen enige overgebleven locatie voor kernafvalopslag’

  • door:
  • op:
In het Duitse Asse moet al het kernafval weer uit de zoutmijn worden gehaald | © RTV Drenthe

DROUWEN – De zoutkoepel bij Gasselte-Drouwen is volgens onderzoeker Herman Damveld momenteel de enige locatie in Noord-Nederland die nog in aanmerking komt voor ondergrondse opslag van hoogradioactief kernafval. Dat schrijft het Dagblad van het Noorden op basis van een analyse die Damveld maakte van de nieuwste documenten van de Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval (COVRA).

De locatie valt op doordat andere zoutkoepels in onder meer Groningen, Friesland en andere delen van Drenthe inmiddels zijn afgevallen. De koepels liggen ofwel te diep, of bevinden zich onder natuurgebied of bebouwing. Zo viel de zoutkoepel bij Schoonloo af omdat deze zich onder het dorp én onder een natuurgebied bevindt. Alleen Gasselte-Drouwen voldoet vooralsnog aan de criteria die COVRA stelt aan veilige ondergrondse opslag: een minimale diepte van 750 tot 850 meter voor het afval, omgeven door minstens 200 meter zout in alle richtingen.

Onduidelijkheid

Toch is er over de exacte geschiktheid van de locatie nog veel onzekerheid. Onderzoeksinstituut TNO kon de diepte van de zoutlaag bij Gasselte-Drouwen nog niet precies vaststellen, door ‘ruis in de ondergrond’. Volgens Damveld zijn daarom proefboringen nodig om uitsluitsel te krijgen. ‘Pas daarna weten we of Gasselte-Drouwen echt als enige overblijft’, zegt hij in de krant.

Proefboringen

Voor een eventuele berging is een terrein van ongeveer 2,5 vierkante kilometer nodig. De Drentse locatie komt volgens Damveld als enige door de selectie, nadat de Tweede Kamer op 25 maart met een motie van SP-Kamerlid Sandra Beckerman verdere proefboringen in alle Groningse zoutkoepels verbood. Daarmee vielen onder meer de locaties bij Onstwedde, Bourtange en Pieterburen af.

Staatssecretaris Chris Jansen (Infrastructuur en Waterstaat, PVV) liet eerder weten dat er in 2050 een besluit moet worden genomen over definitieve ondergrondse opslag van kernafval. Tot die tijd wil het ministerie samen met onder meer COVRA een beheersplan opstellen.

Damveld roept inwoners van de regio Gasselte-Drouwen daarom op om alert te zijn. ‘Maak duidelijk of je dit wel of niet wilt’, aldus Damveld in het DvhN. ‘Als die proefboring er komt, duurt dat nog zeker tien jaar. Maar hou er nu al rekening mee.’

Lees ook:



-Meest gelezen artikel-

-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal