
MUSSELKANAAL – Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een taakstraf van 90 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van 6 maanden geëist tegen een 50-jarige ambulancebestuurder uit Musselkanaal, voor het veroorzaken van een verkeersongeval met zwaar lichamelijk letsel. Het ongeval gebeurde op 28 oktober 2023 op de N366 in Nieuwe Pekela.
Die avond reed de ambulance met spoed op de N366 vanaf Alteveer in de richting van Veendam om een patiënt met neurologisch letsel over te brengen naar een traumahelikopter, die op ongeveer een kilometer afstand stond, schrijft RTV Noord.
Tijdens die rit ging het mis. De ambulancebestuurder, met een patiënt en een bijrijder erin, botste met een snelheid van zo’n 100 kilometer per uur op een tegemoetkomende zwarte Seat waarin twee mannen zaten. Zij hielden onder andere meerdere botbreuken over aan de botsing.
Herbelevingen
In een slachtofferverklaring stelden ze nog steeds last te hebben van het incident. ‘Ik dacht: ik ga de vader van mijn beste vriend doodrijden’, stelde de bestuurder van de Seat, ‘en daarna dacht ik: ik ga zelf ook dood.’ De man gaf aan nog steeds herbelevingen te hebben en te kampen met licht hersenletsel. Hij zei het spijtig te vinden nadien niets te hebben gehoord van de ambulancebestuurder of diens werkgever.
De ambulancebestuurder vertelde dat hij bij de afslag Nieuwe Pekela om een voertuig heen was gereden, dat stil stond en plaats had gemaakt. Hij stelde naar links te zijn gegaan, ingehaald te hebben en weer teruggegaan naar de eigen weghelft. ‘Toen kwam er opeens een zwarte auto om de bocht’, stelde de bestuurder van de ambulance. ‘Die heeft volgens mij veel te hard gereden en niet rekening gehouden met andere voertuigen.’
De man stelde niet schuldig te zijn aan het veroorzaken van het ongeval.
Gevaar
Het Openbaar Ministerie (OM) denkt daar anders over en vindt dat de man zich niet heeft gehouden aan de richtlijnen die gelden voor ambulances. Volgens de officier van justitie bleek uit het politieonderzoek dat de Seat zich op de eigen weghelft bevond, terwijl de ambulance deels gebruikmaakte van de weghelft voor het tegemoetkomend verkeer.
Het OM verwijt de bestuurder dat hij de inhaalactie uitvoerde bij een onoverzichtelijke situatie: bij een bocht, op een weg met een dubbel doorgetrokken lijn met weinig uitwijkmogelijkheden. Bovendien ging de weg bijna over in een vierbaansweg, waardoor er weinig tijdswinst te behalen viel.
Van een ervaren ambulancebestuurder mag meer worden verwacht, stelt het OM. ‘Dat brengt een extra zorgplicht en extra verantwoordelijkheid met zich mee. De verdachte heeft zichzelf en anderen in gevaar gebracht en onverantwoordelijk gehandeld. We mogen van geluk spreken dat het zo is afgelopen, het had nog veel erger gekund.’
Proceshouding
De officier benadrukte dat er goede bedoelingen ten grondslag lagen aan het handelen van de man. ‘Maar ik heb moeite met de proceshouding van verdachte’, stelde hij. ‘Ik had meer verantwoordelijkheidsgevoel verwacht.’
Volgens de advocaat van de man heeft hij een ‘onberispelijke staat van dienst’ en is hij zeer bedachtzaam. ‘Hij acht veilig aankomen belangrijker dan snel rijden.’
Volgens haar was er geen andere optie mogelijk. Voor de patiënt zou het beter zijn geweest om met een boog om de auto heen te rijden dan om abrupt te remmen. Volgens haar was de verkeersveiligheid niet in het gedrang en was de man bijna weer terug op de eigen weghelft. Dat de Seat te hard reed en daarmee niet voldoende kon anticiperen op de ambulance, was niet de schuld van haar cliënt. Ze pleitte voor vrijspraak.
De rechtbank doet uitspraak op 10 juni.
