Direct naar de inhoud.

Motie van afkeuring tegen Knoalster raadslid aangenomen: situatie loopt met sisser af

  • door:
  • op:
De gemeenteraad van Stadskanaal | © Hielke Bosch/RTV1

STADSKANAAL – VVD-fractievoorzitter Hans Klopstra heeft van een meerderheid van de Knoalster gemeenteraad een tik op de vingers gekregen. Een motie van afkeuring tegen het raadslid werd met twaalf tegen tien stemmen aangenomen. Toen de motie vorige maand werd ingediend, zorgde dit al voor opschudding in de gemeente. Meerdere wethouders dreigden teruggetrokken te worden, maar zo ver kwam het niet.

Raadsleden en kijkers moesten lang wachten op deze uitkomst. Het debat waar de motie in werd ingediend werd maar liefst 29 dagen geschorst en kon dinsdag pas worden afgerond.

Over het originele onderwerp van het debat, de fusie tussen Gemeentebelangen en Lokaal Betrokken, ging het dinsdagavond allang niet meer. Er moest enkel nog gestemd worden over de motie van afkeuring die de oppositie tegen VVD-fractievoorzitter Klopstra had ingediend. Lokaal Betrokken, CDA, SP en Gemeentebelangen vinden dat Klopstra ‘zowel binnen als buiten de raad het debat op een te persoonlijke manier aangaat.’ 

Verrassende coaching-sessies

In zijn stemverklaring kwam Klopstra nogmaals terug op deze aantijging. Hiervoor citeerde hij uit oudere adviezen. Het blijkt dat voormalig GroenLinks-partijvoorzitter Henk Nijhof vorig jaar twee coaching-sessies heeft gegeven om coalitiepartijen te adviseren hoe je als college en collegepartijen met elkaar omgaat. 

Even zorgde dit voor commotie, aangezien deze sessies nooit openbaar gemaakt zijn, maar na een korte schorsing kon Klopstra toch zijn betoog vervolgen. ‘Er zullen niet zoveel raden in Nederland zijn waar de sfeer zo ontspannen is’, citeerde Klopstra vervolgens uit de ‘Nijhof-sessies’. ‘Als je een jaar later zo’n motie indient, is voor ons een reden om niet voor te stemmen’, vervolgde hij. 

‘Wethouders dreigden te worden teruggetrokken’

Ook werd uit de woorden van Klopstra duidelijk hoe hoog de emoties opliepen binnen de coalitie nadat de motie vorige maand werd ingediend. Wethouders dreigden te worden teruggetrokken uit het college. Hier werd uiteindelijk van teruggekomen, vooral om de bestuurbaarheid van Stadskanaal niet verder aan te tasten. ‘Stadskanaal draait niet om Hans Klopstra’, stelde de VVD-fractievoorzitter zelf. ‘De belangen zijn vele malen groter dan deze nietszeggende motie. We moeten niet om deze reden wethouders terugtrekken.’

Dat vindt ook PvdA-fractievoorzitter Grietje Schipper, ook haar partij overwoog de wethouder terug te trekken. Maar bij thuiskomst na het spoeddebat op de twaalfde mei, zakten de emoties. ‘Dan is de inwoner het slachtoffer van dit alles’, vertelt Schipper in de schorsing. ‘Dat wilden we de gemeente niet aandoen.’

Het overwegen van het intrekken van de wethouder had volgens Schipper te maken met de ernst van de motie. ‘Met een motie van afkeuring tegen een raadslid, ontstaat een angstcultuur in de gemeenteraad. Dan moeten we ons in de toekomst afvragen wat kunnen we wel en niet zeggen om geen motie aan de broek te krijgen.’

Door met besturen

Omdat de oppositie de meerderheid heeft, werd de motie toch aangenomen. De indieners vonden het belangrijk om hiermee een grens aan te geven. ‘Het gaat om gedrag dat we niet accepteren. Het gaat ons niet om persoonlijke aanval, maar om een duidelijke fatsoensgrens aan te geven’, aldus Harma Zwiers (Lokaal Betrokken). 

Aan het einde van het halfuur waren eigenlijk alle partijen het wel over één ding eens: er moest nu doorgegaan worden met het besturen van Stadskanaal. ‘Door met de belangen voor Stadskanaal’, besloot Klopstra. 

Lees ook:

In een eerdere versie van dit artikel stond dat Henk Nijhof een onderzoek in Stadskanaal zou hebben gedaan. Later bleek dat het ging om coaching-sessies.



-Meest gelezen artikel-

-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal