Site pictogram RTV1

Twee miljoen extra voor busvervoer Groningen en Drenthe

© Harrie Schutte/RTV1

REGIO – Groningen en Drenthe steken gezamenlijk twee miljoen euro extra in de nieuwe dienstregeling voor het busvervoer in beide provincies. Inmiddels is de definitieve dienstregeling voor 2025 vastgesteld.

Het extra geld is onder meer bedoeld voor meer snelbussen tussen Groningen en Roden/Leek. Die bussen rijden onder de noemer Q-link. Ook komt er een nieuwe avond- en weekendlijn tussen Veendam, Meeden en Zuidbroek. De lijn tussen Assen, Borger en Stadskanaal gaat daarnaast ook overdag rijden op de zondagen.

Dertig reacties van inwoners

Het OV-bureau Groningen-Drenthe bracht in mei het voorlopige ontwerp van de nieuwe dienstregeling naar buiten. De definitieve versie is vastgesteld nadat wethouders, de provincieparlementen en de consumentenplatforms uit beide provincies hun zegje hadden gedaan. Ook kwamen er ruim dertig reacties van inwoners binnen.

De inspraak heeft een aantal wijzigingen opgeleverd. Zo krijgen enkele lijnen in Oost-Groningen andere lijnnummers.

Nieuwe dienstregeling half jaar later

Normaal wordt de nieuwe busdienstregeling in december ingevoerd. Deze keer gebeurt dat grotendeels op 6 juli 2025. Dat heeft te maken met de verbouwing van het Hoofdstation in Groningen. Na die verbouwing geldt het Hoofdstation voor de Arriva-treinen niet meer als eindstation.

Die treinen rijden dan, via Groningen, rechtstreeks door tussen Veendam en Delfzijl en tussen de Eemshaven en Winschoten of Duitsland. Dat gaat gepaard met wijzigingen in de dienstregeling, waardoor ook de bustijden aan worden gepast.

Op sommige lijnen zijn de wijzigingen al in september ingevoerd om de groei van het aantal reizigers op te vangen.

Mobiele versie afsluiten